John Abercrombie overleden

John Abercrombie overleden

John Abercrombie (1944-2017), een van de grote jazzimprovisators, overleed 22 augustus na een lang ziekbed. Na een studie aan het Berklee College of Music in Boston, Massachusetts, ontwikkelde hij zijn stijl binnen de fusion, post bop, freejazz en avant-gardejazz. Zijn erfenis omvat een uitgebreide discografie.

Abercrombie maakte zijn eerste opname voor het pretstigieuze ECM Records, met de toepasselijke titel ‘Timeless’, in de zomer van 1974, met Jack DeJohnette op drums en Jan Hammer op orgel. Daarna heeft hij vele jaren gespeeld op talloze ECM-albums, als bandleider, co-leider en sideman.

Abercrombie was een enorm creatief componist als het ging om pakkende jazztunes en hij speelde graag heel vrij, maar hield net zozeer van jazzstandards. Veel van zijn albums omvatten al deze elementen en ook zijn bekende zilveren toon, vloeiende manier van spelen en grote eloquentie in zijn improvisaties.

Jim Hall en Wes Montgomery waren zijn grote inspiratiebronnen. Ook de bevrijdende voorbeelden van Ornette Coleman en Jimi Hendrix speelden een grote rol. Verder was Bill Evans’ gevoel voor lyriek van doorslaggevend belang voor hem.

John Abercrombie maakte deel uit van meerdere bands. Hij was erg trots op zijn laatste kwartet met Marc Copland op piano, Drew Gress op bas en Joey Baron op drums. Het kwartet bracht twee cd’s uit, ’39 Steps’ en ‘Up And Coming’, waarvan de laatste nog in januari 2017 verscheen.

Abercrombie’s opnamecarrière kende tal van hoogtepunten, zoals The Gateway Trio-albums met Dave Holland en Jack DeJohnette, de duoalbums met Ralph Towner, de Special Editions-albums (met DeJohnette, Lester Bowie en Eddie Gomez), Jan Garbareks ‘Eventyr’, Charles Lloyd’s ‘The Water Is Wide’, Collin Walcotts ‘Grazing Dreams’ (waar John en Don Cherry samen spelen), Enrico Rava’s ‘The Pilgrim and the Stars’, Kenny Wheelers ‘Deer Wan’ – de lijst lijkt eindeloos.

Bekijk in de ondertsaande video hoe John Abercrombie, samen met tijdgenoten John Scofield, Mick Goodrick en Emily Remler, de jazzstandard All The Things You Are speelt.

U kunt meer van het nieuws op de bron lezen