Een jubileum begin mei: Voor de 30e keer werd het Limburgse dorpje Ospel omgetoverd tot het Blues mekka van Nederland. Het Moulin Blues festival word al sinds 1986 georganiseerd en is inmiddels gegroeid tot één van de grootste en gezelligste blues festivals van Europa.

Begin mei overleed de R&B- en soulzanger Ben E. King op 76-jarige leeftijd. Eind jaren vijftig begon King zijn carrière met de The Drifters waarmee hij grote hits had met ‘Save The Last Dance For Me’ en ‘There Goes My Baby’. Naast Ben E. King overleed in mei ook B.B. King, een van de grootste blueslegendes allertijden. De bluesgitarist en -zanger is op 89-jarige leeftijd in zijn woning overleden. B.B. King was al langere tijd ernstig ziek.

In mei overleed ook Bruce Lundvall, ere-directeur van Blue Note Records. Hij overleed ten gevolge van de ziekte van Parkinson waaraan hij leed. Lundvall is in 1935 geboren in New Jersey en had een overduidelijke passie voor bebop-artiesten als Clifford Brown en Charlie Parker. Lundval werd in 2012 al opgevolgd door Don Was, die we nog kennen van de funkrockband Was (Not Was).

Ook Zanger en kleinkunstenaar Dimitri van Toren is in mei op 74-jarige leeftijd overleden. Dimitri van Toren was vooral in de jaren zeventig bekend met liedjes als ‘Hé, kom aan’, ‘Een lied voor kinderen’ en ‘Jij bent de mooiste’. Tijdens de herdenkingsdienst waren er optredens van Dimitri’s goede vrienden Lenny Kuhr, Armand, Elly & Rikkert en zijn vaste begeleiders Pieter Koster en Dirk Schreurs.

Louis Johnson, bassist en bekend als helft van de Brothers Johnson, is ook in mei overleden. Brothers Johnson werd in 1975 opgericht door Louis en zijn broer George, en braken in 1980 wereldwijd door met de hit ‘Stomp’. Johnson heeft het slappen naar en hoger niveau gebracht en werd niet voor niets ‘Thunder Thumbs’ genoemd, een naam die later door Mark King (Level 42) is overgenomen. Louis Johnson is in april 60 jaar geworden.

In mei opende de familietentoonstelling ‘Rowwen Hèze 30 joar’ in het Limburgs Museum, in verband met het 30-jarig jubileaum van de groep. De expositie is nog te zien tot en met zondag 3 januari 2016.

Sam Smith maakte treurig nieuws voor zijn fans bekend: de zanger moest zijn tour, die hem onder anderen naar Pinkpop en Rock Werchter zou brengen, af moeten breken vanwege stemproblemen. De 22-jarige zanger onderging een operatie en moest lange tijd rust moeten houden.

Zweden heeft met Måns Zelmerlöw zoals verwacht het Eurovisie Songfestival 2015 gewonnen. Nederland kwam zoals verwacht niet door de voorronde heen. Niet alleen het nummer van Trijntje Oosterhuis bleek niet genoeg impact te hebben gemaakt in Europa, ook de kledingkeus van de zangeres werd het gesprek van de dag in Europa. De ‘gescheurde vuilniszak’ van tijdens de repetities werd in de voorronde vervangen door een flodderend broekpak.

Tijdens de spectaculaire opening van Toppers in Concert in de Amsterdam ArenA, waarbij de Toppers in een beachbar neerdaalden uit het dak van de ArenA en op een boot stapten, is René Froger getroffen door een zweepslag in zijn been. Gelukkig voor de zanger kon hij de concerten wel afmaken, al dan niet een beetje minder energiek.

Ssaxofoongigant Hans Dulfer werd op 28 mei 75 jaar en dat moest gevierd worden. In de Melkweg nodigde hij tal van jazzartiesten uit voor het meest memorabele verjaardagsfeest ooit gehouden in de hoofdstad. Route 75 was wellicht het best te beschrijven als het North Sea Jazz Festival in het klein. Noem het wellicht het Hans Dulfer Jazz Festival.

Het nieuwe album van Jason Derulo, dat op 29 mei uitkwam, heet ‘Everything Is 4’. De verwachtingen waren hoog, maar daar bleef het ook bij, want het album bracht niet het gewenste resultaat voor de zanger.

De eerste editie van het nieuwe dancefestival The Flying Dutch, dat gelijktijdig in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven werd gehouden, was een groot succes. Niet alleen de dj’s zorgden voor de juiste sfeer, ook de organisatie was -bijna op z’n Amerikaans- uitstekend.