Mike Porcaro kwam pas na het wereldsucces Toto IV (1982) bij de band, maar hij was desondanks een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Toto. Gisteren overleed de bassist, die aan de spierziekte ALS leed, op 59-jarige leeftijd.

Porcaro was niet de oorspronkelijke bassist van Toto, maar speelde wel meer dan vijftien jaar bij de populaire rockgroep. Na het vertrek van zijn voorganger David Hungate, kort na de release van het met Grammy’s overladen album Toto IV (1982), kwam de broer van toetsenist Steve en drummer Jeff Porcaro bij Toto. Zijn eerste albums met de band verschenen in 1984: het minder succesvolle Isolation en de soundtrack voor de David Lynch-film Dune.

Toto keerde na een periode van afnemend succes en de komst van de nieuwe zanger Joseph Williams terug in de hogere regionen van de hitlijsten met I’ll Be Over You, afkomstig van de lp Fahrenheit (1986). De nieuwe bezetting wist in Nederland zelfs weer de bovenste positie in de albumlijst te halen met de sterke plaat The Seventh One (1988), waarvan hitsingles als Stop Loving You, Pamela en Mushanga getrokken werden.

Tot en met Falling In Between (2006) speelde Mike Porcaro, die daarnaast ook actief was als sessiemuzikant op platen van o.a. Aretha Franklin, Michael McDonald en Stevie Nicks, op alle volgende albums van Toto. Na de opnames van die voorlaatste plaat moest de bassist echter vervangen worden. Hij leed, zo maakte de band pas later bekend, aan de spierziekte ALS. Dat tragische nieuws bewoog de andere muzikanten om in 2010 na een periode van inactiviteit weer bij elkaar te komen om met een tournee geld in te zamelen voor Porcaro en zijn familie. Gitarist Steve Lukather vertelde daarover in 2012 aan Lust For Life: “We proberen onze maat Mike Porcaro, die de ziekte ALS heeft en stervende is, te helpen. Ik haat het om het woord ‘stervende’ te gebruiken, maar er komt gewoon geen happy end. Het is klote. Mike was de belangrijkste motivatie om weer samen te komen als Toto. We bestaan nu vijfendertig jaar en we hebben er weer lol in. Het voelt heel dubbel vanwege Mike, maar we helpen hem en zijn familie, dus ik zie er het positieve van in.”

Steve Porcaro liet de wereld via een Facebook-post weten dat zijn broer gisteravond in het bijzijn van zijn familie overleden is. Lukather schreef vervolgens op Twitter: “Mijn broeder Mike Porcaro heeft nu rust. Ik zal hem meer missen dan ik ooit onder woorden kan brengen.” Ondertussen brengt Toto deze week het nieuwe album Toto XIV uit, het eerste studiowerk van de band sinds Toto IV waar de virtuoze bassist niet op te horen is.