Voormalig Motörhead-drummer Phil ‘Philthy Animal’ Taylor is overleden. De slagwerker speelde mee op enkele van de bekendste platen van de heavy rockband, waaronder Overkill en Ace Of Spades.

Het nieuws van Taylors overlijden werd gisteren bekendgemaakt door ex-Motörhead-gitarist ‘Fast’ Eddie Clarke op Facebook: “Mijn goede vriend en broeder is vannacht heengegaan. Hij was al een tijdje ziek, maar dat maakt het niet makkelijker wanneer iemand uiteindelijk overlijdt. Ik ken Phil al sinds hij 21 jaar was en hij had een bijzondere persoonlijkheid. Gelukkig hebben we fantastische muziek gemaakt met elkaar en ik heb veel mooie herinneringen aan onze tijd samen.”

Taylor, die de bijnaam ‘Philthy Animal’ kreeg, kwam in 1975 bij de band van bassist/zanger Lemmy, als vervanger van Lucas Fox. Met de toevoeging van gitarist Clarke was de klassieke Motörhead-bezetting compleet. Het trio maakte minstens drie legendarische metalplaten: Overkill (1979), Bomber (1979) en Ace Of Spades (1980). Taylors drumtalent viel onder meer op in de titelsong van de eerstgenoemde lp, waarin hij twee basdrums gebruikt.

In 1984 verliet Taylor de band, nadat Motörhead een versie van Ace Of Spades opnam voor de populaire serie The Young Ones. Na wat de drummer zelf ‘een drie jaar durende vakantie’ noemde, keerde hij in 1987 terug. Het laatste studioalbum van de band waar hij aan meewerkte, was March ör Die (1992), al speelde hij op slechts één nummer: I Ain’t No Nice Guy. Zijn collega’s waren niet echt te spreken over zijn prestaties en voor de overige songs werd Tommy Aldridge ingezet.

Taylor overleed afgelopen maandag op 61-jarige leeftijd. Een doodsoorzaak is nog niet bekendgemaakt. Meerdere collega-rockers hebben inmiddels een reactie geplaatst op social media. Zo schrijft Slash op Twitter: “Erg treurig nieuws over het verlies van Phil ‘Philthy Animal’ Taylor, een van de beste drummers ter wereld. R.I.P. Phil, je zult enorm gemist worden.”