Trevor Bolder was de laatste decennia van zijn leven vooral bekend als bassist van Uriah Heep, maar zijn bekendste platen maakte hij met David Bowie als onderdeel van The Spiders From Mars. Gisteren overleed de 62-jarige muzikant na een gevecht tegen alvleesklierkanker.

Iets meer dan een jaar geleden zag ik Bolder nog optreden met Uriah Heep in het Arnhemse Luxor Live. Een man die op het podium erg bescheiden overkwam, maar met zijn melodieuze en uitermate goed getimede basspel zoals altijd de nodige indruk wist te maken. Op dat moment was er nog niets te merken van de moeilijke tijd die voor Bolder in het vooruitzicht lag.

Trevor Bolder leerde halverwege de jaren 60 Mick Ronson kennen, omdat beiden actief waren in de muziekscene van hun woonplaats Hull. “We zaten in rivaliserende bands”, zei Bolder in een interview uit 1993. “Ik speelde Muddy Waters-achtige R&B en hij kwam met The Rats meer in de buurt van The Yardbirds en Cream.” In 1969 richtte Ronson na het uiteenvallen van The Rats samen met drummer Mick Woodmansey de band Ronno op, waarbij Bolder zich als bassist voegde. “Ik had daarvoor nooit gedacht dat wij ooit samen zouden gaan spelen”, aldus Bolder in 1993. Van Ronno kwam uiteindelijk niets, maar de carrière van het drietal stond wel degelijk op het punt een ommezwaai te maken.

Die ommezwaai kwam in de vorm van een telefoontje van David Bowie. Ronson en Woodmansey hadden op The Man Who Sold The World (1970) al met hem samengewerkt, en voor opvolger Hunky Dory ging ook Bolder mee de studio in. Het was het begin van de band die een album later bekend zou gaan staan als The Spiders From Mars. In die hoedanigheid speelde Bolder op platen als Ziggy Stardust, Aladdin Sane en Pin Ups. Ook met blaasinstrumenten kon hij overweg, zoals te horen is aan het trompetspel op Hunky Dory (1971). In 1975 maakte The Spiders From Mars (inmiddels zonder Ronson) nog een eigen, titelloos album.

In 1976 voegde Bolder zich bij Uriah Heep, waar hij John Wetton verving. Met die band zou hij uiteindelijk de rest van zijn leven spelen, op een kleine pauze in 1982 na toen hij kortstondig de bas ter hand nam bij Wishbone Ash (waar hij opmerkelijk genoeg opnieuw de plaats van John Wetton innam). Sinds 1983 is hij weer fulltime lid van Uriah Heep en speelde mee op alle platen van de band. Ook produceerde hij het album Different World uit 1991 en deed hij de leadzang op de nummers Fear Of Falling en Lost.

In januari van dit jaar werd de bassist plotseling vervangen bij Uriah Heep, waarna de band liet weten dat ze Trevor een spoedig herstel toewensten. Geruchten over een mogelijke hartaanval staken de kop op, maar een maand later liet de muzikant zelf in een interview weten dat hij geopereerd was in verband met alvleesklierkanker. Hij hoopte toen binnen een aantal maanden weer met de band op het podium te kunnen staan en gaf aan zelfs een Spiders Of Mars-reünie in de planning te hebben, maar dat mocht allemaal niet zo zijn. Op 21 mei overleed de 62-jarige muzikant.

Zowel fans als collega’s reageerden bedroefd op de dood van Bolder. Uriah Heep laat weten: “Trevor was één van de beste en meest invloedrijke bassisten die Groot-Brittannië heeft voortgebracht. (…) Hij was bovendien een dierbare vriend.” Ook David Bowie reageerde via zijn Facebook-pagina op het overlijden: “Trevor was een geweldig muzikant en een ware inspiratie voor elke band waar hij mee werkte. Maar hij was vooral een toffe gozer, een groot man.”