Reg Presley van garagerockband The Troggs is gisteren op 71-jarige leeftijd overleden. De zanger leed al lange tijd aan longkanker.

Presley werd geboren als Reginald Maurice Ball. De metselaar was in 1964 een van de oprichters van de Britse formatie The Troggs. Daarmee schreef hij in 1966 rockgeschiedenis toen de hitversie van Wild Thing verscheen, een van de beroemdste songs uit de sixties en van grote invloed op latere garagebands. Mede dankzij de bekende riff is deze ondeugende bewerking vanaf de eerste paar seconden herkenbaar. Het lied was niet van de band zelf, maar werd wel een klassieker in handen van The Troggs. Een eveneens onsterfelijke versie door Jimi Hendrix volgde in 1967, tijdens een van de meest memorabele momenten van het beroemde Monterey Pop Festival.

Met Wild Thing, de tweede single na het geflopte Lost Girl, bereikte The Troggs ook in Nederland de top vijf, maar de band wist dat succes hetzelfde jaar nog te overtreffen met de vrolijke nummer 1-hit With A Girl Like You. Ook met de volgende reeks singles bleef The Troggs de hitlijst bereiken, waaronder het door Presley geschreven I Can’t Control Myself en Any Way That You Want Me (opnieuw van de hand van Wild Thing-schrijver Chip Taylor).

Presley schreef ook de mierzoete ballad Love Is All Around een hit in 1967 voor The Troggs en in de jaren negentig voor popgroep Wet Wet Wet. Eind jaren zestig nam het succes van de band af en de in de jaren zeventig uitgebrachte singles (waaronder covers van The Beach Boys’ Good Vibrations en Satisfaction van de Stones) deden weinig tot niets. Reg Presley bracht ook enkele solosingles uit, waaronder Lucinda Lee (1969) en een nieuwe versie van Wild Thing met glamrocker Suzi Quatro.

Berucht zijn de Troggs Tapes, waarop twaalf minuten lang hevig geruzie tussen de bandleden te horen was (een officiële release volgde in 1992, op de compilatie Archeology 1966-1976). In 1976 bracht de band zelf ook een album uit met de titel The Trogg Tapes, maar dan met echte songs.

De invloed van The Troggs op latere acts was groot. Zo nam ook R.E.M. een cover van Love Is All Around op, uitgebracht als b-kant van de single Radio Song (1991). Leden van R.E.M. werkten zelfs met The Troggs samen aan het album Athens Andover (1992). The Troggs bleef voortbestaan, zelfs nadat Presley in 2010 een beroerte kreeg. Hij kreeg er nog een te verduren in december 2011, en dat deed hem beslissen te stoppen als zanger bij de band.

Hoewel het succes niet lang mocht duren, is de bijdrage van The Troggs met vooral Wild Thing van onschatbare waarde voor de rockgeschiedenis. Voormalig Rolling Stones-manager en producer Andrew Loog Oldham bracht een passende ode op Twitter: “R.I.P. Reg Presley of The Troggs. A long time served in the rock trenches. Always innovative.”