“De bandleden zijn kapot van het verlies van hun goede vriend, de legendarische saxofonist Bobby Keys”, schrijft The Rolling Stones op Facebook. “Bobby heeft sinds de jaren zestig een unieke muzikale bijdrage geleverd aan de band. Hij zal erg gemist worden.” De Amerikaanse saxofonist overleed gisteren op zeventigjarige leeftijd.

Keys speelde in zijn lange carrière mee op platen van uiteenlopende namen als George Harrison, John Lennon, Lynyrd Skynyrd en Joe Cocker, maar hij was vooral bekend vanwege zijn werk met The Rolling Stones. Zoals de band zelf schrijft op Facebook, deed de in Texas geboren muzikant in de jaren zestig al mee met ‘the world’s greatest rock & roll band’. Als de belangrijkste saxofonist van de groep leverde hij onvergetelijke bijdragen aan Stones-klassiekers als Brown Sugar (de solo werd naar verluidt in één take opgenomen) en Can’t You Hear Me Knocking van Sticky Fingers (1971), en op andere belangrijke platen als Let It Bleed (1969) en Exile On Main St. (1972).

Voordat Keys de band in 1964 ontmoette, toerde hij als tiener al met sterren als Buddy Holly en Bobby Vee. Pas tegen het einde van de sixties deed hij voor het eerst mee op een Stones-plaat (Let It Bleed), nadat producer Jimmy Miller voorstelde om saxsolo’s toe te voegen. In de volgende decennia mocht Keys nog veel vaker meedoen tijdens opnames en concerten van de immer populaire rockers. Zoals dit jaar tijdens de 14 On Fire-tournee, al meldde een bericht op de site van The Rolling Stones dat de saxofonist het van zijn dokter ‘rustiger aan’ moest doen. Zijn laatste show met de band was tijdens het festival Roskilde in Denemarken in juli.

De gisteren aan levercirrose overleden muzikant leende zijn talenten ook aan succesvolle albums als All Things Must Pass van George Harrison, Mad Dogs & Englishmen van Joe Cocker, het solodebuut van Eric Clapton, Songs For Beginners van Graham Nash en Second Helping van Lynyrd Skynyrd. Ook bekend is zijn spel in de hit Whatever Gets You Thru The Night van John Lennon.

Keith Richards plaatste een afbeelding van een handgeschreven brief op Facebook. Daarin schrijft hij: “Ik ben mijn beste vriend kwijtgeraakt en ik kan niet onder woorden brengen hoe verdrietig ik ben – hoewel Bobby me zou zeggen dat ik niet zo moet treuren.”