Stevie Wright, de zanger van The Easybeats, is op 68-jarige leeftijd overleden. De Australische rockband scoorde in 1966 een grote hit met Friday On My Mind, dat door grootheden als David Bowie en Bruce Springsteen werd gecoverd.

De in Leeds geboren Wright was in 1964 een van de oprichters van The Easybeats, samen met gitarist George Young (broer van AC/DC’s Malcolm en Angus Young), drummer Gordon Fleet en de Nederlanders Harry Vanda (gitaar) en bassist Dick Diamonde (basgitaar). Halverwege de jaren zestig bereikte de door de British Invasion beïnvloedde groep vaak de Australische hitlijsten met nummers die gecomponeerd waren door Wright en Young, waaronder Wedding Ring, It’ll Make You Happy en Sorry.

Met de opzwepende rocksong Friday On My Mind, verschenen in november 1966 en geproduceerd door de van o.a. The Kinks bekende Shel Talmy, had The Easybeats ook internationaal veel succes. Waren de voorgaande hits door George Young en zanger Wright geschreven, deze keer deelden Young en Vanda de schrijfcredits. De single stond in Nederland op nummer 1 in de hitlijst en behoort tot de grootste klassiekers uit de sixties. David Bowie nam een eigen versie op voor zijn coversalbum Pin Ups (1973) en ook andere rocksterren – onder wie Gary Moore, Peter Frampton en Blue Öyster Cult – coverden Friday On My Mind. Bruce Springsteen speelde het lied vorig jaar live tijdens een concert in Sydney.

Het succes van Friday On My Mind werd niet meer geëvenaard. Het duurde zes maanden voordat The Easybeats met een volgende single kwam: het buiten Australië weinig succesvolle Who’ll Be The One. In Nederland werd nog eenmaal de top 10 bereikt met het in 1968 verschenen Hello, How Are You? Een jaar later viel The Easybeats uit elkaar, onder meer door toenemend drugsgebruik binnen de groep.

Vanda en Young waren in de jaren na de breuk succesvol als songwritingteam en als producers van AC/DC. Ondertussen startte Stevie Wright een solocarrière. Zijn debuutplaat Hard Road werd opgenomen met Vanda en Young (die ook de meest succesvolle single Evie schreven), en ook Malcolm Young droeg bij als gitarist. Later leende Wright zijn stem aan het album Headlines van Flash And The Pan (wederom een project van Vanda en Young), inclusief de hit Waiting For A Train. In 1986 maakte hij ook deel uit van een reünietour van de originele Easybeats-bezetting.

De zanger worstelde jarenlang met een zware drugsverslaving en kampte de afgelopen jaren gezondheidsproblemen. In 2012 stond hij voor het laatst op het podium. Stevie Wright overleed afgelopen zaterdag op 68-jarige leeftijd. Een doodsoorzaak is niet bekendgemaakt.