Hij kwam pas na het megasucces Eye Of The Tiger bij Survivor, maar Jimi Jamison was wel te horen in een groot aantal andere succesnummers van de band. De zanger, ook bekend van het themalied I’m Always Here uit de hitserie Baywatch, overleed afgelopen zondag op 63-jarige leeftijd aan een hartaanval.

De in Mississippi geboren Jamison zong begin jaren tachtig bij de band Cobra, waarbij verder onder anderen Mandy Meyer (later gitarist bij Asia) speelde, en hij was te gast op platen van grootheden als ZZ Top, George Thorogood en Joe Walsh. Het grote publiek leerde de zanger echter vooral kennen dankzij zijn werk bij Survivor, de AOR-band die in 1982 natuurlijk een enorme hit had gescoord met Eye Of The Tiger uit de film Rocky III – toen nog met Dave Bickler als frontman.

Na een andere hitsingle, American Heartbeat, begon het succes van Survivor flink af te nemen, maar na de komst van Jamison volgde weer een reeks hoge noteringen in de Amerikaanse hitlijsten, waaronder The Moment Of Truth (uit de film The Karate Kid) en bijna alle singles van het album Vital Signs (1984). Die lp, in 1987 nog uitgeroepen tot een van de 100 beste albums aller tijden door muziekblad OOR, wordt vaak gezien als een van de hoogtepunten van de AOR (Adult Orientated Rock). Hoewel nummers als High On You en The Search Is Over in Amerika grote radiofavorieten werden, scoorde Survivor hier in Nederland pas in 1985 weer een echt grote hit met de kraker Burning Heart, afkomstig uit de vierde Rocky-film.

In de jaren tachtig bleef Jamison de frontman van de band en werd hij gevraagd om Ian Gillan op te volgen bij Deep Purple – de keuze viel echter op ex-Rainbow-zanger Joe Lynn Turner. In de decennia erna wisselde Survivor regelmatig van zanger (tussen 2006 en 2008 mocht Robin McAuley heel even zijn kunsten vertonen). Sinds vorig jaar toerden de classic rock-giganten zelfs met twee zangers: Jamison en Dave Bickler. Op 8 oktober zou Survivor optreden in Hedon, Zwolle.

Jamison timmerde ook solo aan de weg. Zo was het nummer I’m Always Here uit de succesvolle televisieserie Baywatch van hem en bracht hij in 2012 zijn laatste soloplaat uit: Never Too Late. Ook werkte hij recentelijk mee aan tributeplaten voor The Steve Miller Band en Deep Purple.

Jamisons boekingsagent Sally Irwin vertelde TMZ dat de zanger zondagavond op 63-jarige leeftijd overleden is aan een hartaanval. Op de Survivor-Facebookpagina schrijft de band: “De hele Survivor-familie is geschokt en verdrietig door het overlijden van onze broeder Jimi Jamison. Onze gedachten, liefde en gebeden gaan uit naar zijn familie en vrienden.”