Over Daevid Allen, vandaag op 77-jarige leeftijd overleden, zei niemand minder dan David Bowie ooit eens dat hij de glamrock heeft uitgevonden. Slechts enkele weken nadat de in Australië geboren muzikant bekendmaakte nog slechts zes maanden te leven te hebben, is de Gong-gitarist/zanger en Soft Machine-medeoprichter overleden aan de gevolgen van kanker. 

Allen, in 1938 geboren in Melbourne, vertrok begin jaren zestig naar Engeland, waar hij zijn eigen jazztrio oprichtte. Daarbij speelde ook de jonge drummer Robert Wyatt, met wie hij in 1966 de progressieve rockband The Soft Machine begon – genoemd naar het gelijknamige boek van William S. Burroughs (die Allen toen al had ontmoet). De oorspronkelijke bezetting bestond verder uit bassist Kevin Ayers en toetsenist Mike Ratledge. Een jaar na de formatie, na de opnames van de eerste single Love Makes Sweet Music maar voordat het debuutalbum uitkwam, was Allen echter al vertrokken. De zanger en gitarist mocht niet terugkeren naar Engeland vanwege problemen met zijn visum.

In Parijs kwam de eerste bezetting van de experimentele band Gong tot stand. Tussen de oprichting en 1975 – de periode waarin Allen deel uitmaakte van deze bijzondere act – maakte het Frans-Britse gezelschap een aantal veelgeprezen albums met aparte titels, waaronder Camembert Electrique (1971), Flying Teapot (1973) en Angel’s Egg (1974). Die laatste twee lp’s verschenen overigens op het toen net gestarte label Virgin Records. Ook maakte Allen enkele soloplaten, waarvan de eerste (Banana Moon, 1971) de bekendste is. In de jaren nadat hij Gong verliet, nam hij platen op onder bandnamen als Planet Gong en New York Gong. Pas in 1991 kwam er een Gong-reünie, dat sindsdien actief is gebleven. In 1994 publiceerde de muzikant ook zijn memoires: Gong Dreaming 1.

Vorige maand liet Allen, die aan kanker leed, zijn fans weten dat zijn ziekte was teruggekeerd en dat hij nog ongeveer zes maanden te leven had. “Ik kijk er nu anders tegenaan. Ik ben niet geïnteresseerd in eindeloze operaties. Sterker nog, het komt als een opluchting dat het einde in zicht is.” Daar voegde hij aan toe: “Ik kan alleen maar hopen dat ik tijdens deze reis iets heb bijgedragen aan het geluksgevoel van een paar andere mensen.”

Het overlijden van Allen, die in februari voor het laatst in het openbaar verscheen tijdens een poëziebijeenkomst in Australië, werd vanochtend bekendgemaakt op Facebook met het simpele bericht: ‘Daevid is dood’. De zanger, gitarist, liedschrijver en mede-oprichter van twee belangrijke progressieve rockbands is 77 jaar oud geworden.