Een dag na het verlies van Rolling Stones-saxofonist Bobby Keys is de wereld weer een rockheld armer. Small Faces- en Faces-toetsenist Ian McLagan overleed gisteren op 69-jarige leeftijd, nadat hij na een zware beroerte in het ziekenhuis werd opgenomen.

McLagan speelde begin jaren zestig al in verschillende bandjes voordat hij in 1966 zanger/gitarist Steve Marriott, bassist Ronnie Lane en drummer Kenney Jones kwam versterken in Small Faces. De eerste single van de succesvolle rockgroep waaraan de toetsenist zijn bijdrage leverde, was Sha-La-La-La-Lee. Meer grote hits volgden, waaronder All Or Nothing, Here Come The Nice, Itchycoo Park en Tin Soldier. Ook verscheen in 1968 de albumklassieker Ogdens’ Nut Gone Flake, voordat het Britse gezelschap een jaar later uit elkaar viel.

Marriott richtte de eveneens populaire hardrockband Humble Pie op, terwijl Lane, Jones en McLagan verder gingen met Rod Stewart en Ronnie Wood (beiden voorheen actief bij The Jeff Beck Group). Deze formatie doopte zich simpelweg Faces. De grote doorbraak van de nieuwe ‘supergroep’ volgde in 1971, toen de onweerstaanbare single Stay With Me hoog in de hitlijsten kwam. Ook werkten alle leden mee aan Stewarts veelgeprezen soloplaat Every Picture Tells A Story in hetzelfde jaar.

Ook Faces viel vrij snel uit elkaar. Na de breuk in 1975 ging McLagan aan de slag als tourmuzikant bij The Rolling Stones, met wie hij ook in de studio werkte (hij is bijvoorbeeld prominent aanwezig op de hitsingle Miss You). Small Faces kwam rond die tijd weer heel even bij elkaar voor twee platen (maar dan met bassist Rick Wills op de plek van Ronnie Lane), voordat de band het in 1978 nogmaals voor gezien hield. In 1991 overleed zanger Steve Marriott.

De leden van Faces kwamen later ook weer bij elkaar: in 1986 bij een concert in het Wembley stadion en in 1993 tijdens de uitreiking van de Brit Awards. Tijdens die laatste gelegenheid mocht Rod Stewart een prijs voor zijn hele oeuvre in ontvangst nemen, waarna de zanger optrad met zijn oude collega’s Wood, Jones en McLagan. Ronnie Lane, die al jaren aan multiple sclerose leed en vier jaar later overleed, was toen niet van de partij.

Een Faces-reünie vond in 2009 plaats, toen de overgebleven leden optraden zonder Rod Stewart, die vervangen werd door Simply Reds Mick Hucknall. Die incarnatie speelde ook tijdens de inhuldiging van de band in de Rock & Roll Hall Of Fame. Eind vorig jaar liet Stewart weten wel open te staan voor een hereniging met hem erbij in 2015, maar helaas blijkt dat voor McLagan dus te laat.

Naast zijn carrière als lid van Small Faces en Faces startte de toetsenist ook een solocarrière, publiceerde hij zijn autobiografie All The Rage: A Riotous Romp Through Rock & Roll History en speelde hij mee op veel platen van andere bekende artiesten. Zo was hij onlangs nog te horen op de dubbelplaat Down Where The Spirit Meets The Bone van Lucinda Williams. Eerder dit jaar verscheen ook zijn laatste solowerk United States.

Bekijk ook onze lijst met de 10 beste nummers van Small Faces.