Jeff Hanneman, gitarist en medeoprichter van de wereldberoemde heavy metalband Slayer, is overleden. Hanneman kampte al langere tijd met gezondheidsproblemen en stierf gisteren op 49-jarige leeftijd aan de gevolgen van leverfalen.

Hanneman richt in 1981 Slayer op, samen met collega-gitarist Kerry King. Aangevuld door zanger/bassist Tom Araya en drummer Dave Lombardo debuteert het viertal twee jaar later met het album Show No Mercy. De definitieve doorbraak volgt in 1986 met Reign In Blood, vaak genoemd als een hoogtepunt uit de heavy metal. Op deze zeer invloedrijke klassieker zijn alle songs geschreven door Hanneman en/of King, waaronder Raining Blood en het controversiële Angel Of Death.

Over de favoriet Raining Blood zegt Hanneman later in een interview met het Amerikaanse blad Revolver: “Als we die riff spelen, gaat het publiek helemaal uit zijn dak. Volgens mij is het succes daarvan te danken aan het feit dat het een simpele riff is. Het blijft gewoon in je hoofd hangen. Het wordt ingesloten in je brein, je blijft het de hele dag in gedachten zingen. Je moet het nummer opnieuw draaien om daar vanaf te komen.”

Slayer behoort snel tot de ‘Big Four’ van de thrash metal, samen met Metallica, Anthrax en Megadeth. Er volgen meer succesvolle albums, steeds weer opgenomen in samenwerking met de bekende producer Rick Rubin, zoals South Of Heaven (1988) en de veelgeprezen liveplaat Decade Of Aggression (1991). Het duo Hanneman en King valt, zeker tijdens de liveshows, op dankzij razendsnel gitaarwerk en is op alle volgende Slayer-albums te horen.

Na World Painted Blood uit 2009 maakt de band geen platen meer. In 2011 wordt bij Hanneman een huidweefselziekte (necrotiserende fasciitis) geconstateerd die hij waarschijnlijk opliep door een spinnenbeet in zijn arm. Hij treedt niet meer op met zijn collega’s van Slayer, die blijven toeren met de vervangende gitaristen Gary Holt (van de band Exodus) en Pat O’Brien. Volgens een update over Hannemans gezondheid op de Slayer-website – geplaatst in 2012 – werd zijn arm bijna geamputeerd, maar ging het inmiddels beter met hen en speelde hij zelfs weer gitaar.

Hanneman overlijdt op 2 mei 2013 om 11 uur ’s ochtends in een ziekenhuis in zuid-Californiё, zo meldt een bericht op de Facebook-pagina van de band. Hij laat zijn vrouw Kathy, een zus en twee broers na.

Onder andere Metallica, Guns N’ Roses, Zakk Wylde en Black Sabbath’s Geezer Butler reageerden op Twitter op Hannemans dood. Slash schrijft: “Tragisch en schokkend nieuws over de dood van Jeff Hanneman. Hij zal door velen gemist worden. Wat een trieste dag voor de metal.” Dave Mustaine van Megadeth: “Vanavond zal er een ster minder schijnen en tragisch genoeg is het podium iets donkerder geworden. Jeff Hanneman 1964-2013.”