Hij speelde mee op een aantal van de belangrijkste albums uit de carrière van Ronnie James Dio, waaronder Rainbow Rising en Holy Diver: bassist Jimmy Bain. De muzikant overleed gisteren op 68-jarige leeftijd. De doodsoorzaak is nog onbekend.

De Schotse bassist (helemaal links op de foto hierboven) volgde in 1975 de vorig jaar ook al overleden Craig Gruber op als bassist van Rainbow. Als onderdeel van misschien wel de beste bezetting van die band ooit – verder bestaande uit Ritchie Blackmore, Ronnie James Dio, Cozy Powell en Tony Carey – maakte hij het meesterwerk Rainbow Rising (1976). De daaropvolgende tour leverde bovendien een van de betere live-albums uit de jaren zeventig op: On Stage (1977).

Deze line-up bleef, zoals alle andere Rainbow-bezettingen, niet lang bij elkaar en Bain sloot zich aan bij de band van John Cale (ex-The Velvet Underground). De bassist is te horen op de live-opnames op de ep Animal Justice. Nadat hij de weinig succesvolle band Wild Horses oprichtte met onder anderen Thin Lizzy-gitarist Brian Robertson, werkte Bain begin jaren tachtig samen met de frontman van datzelfde Thin Lizzy: Phil Lynott. Samen met die legendarische rocker schreef hij onder meer de hit Old Town, afkomstig van The Phil Lynott Album (1982).

Ex-Rainbow-collega Ronnie James Dio bleef een belangrijke rol spelen in Bains carrière. Het basspel van de Schot vormt een belangrijk onderdeel van de heavy sound op veel van de beste Dio-albums: van Holy Diver (1983) en The Last In Line (1984) tot Magica (2000) en Killing The Dragon (2002). Na de dood van ‘the voice of metal’ in 2010 besloten Bain, gitarist Vivian Campbell en drummer Vinny Appice de legendarische muziek van Dio in leven te houden met de band Last In Line.

Waaraan Jimmy Bain gisteren precies overleed, is niet bekend. Op Facebook schrijft Vivian Campbell: “Het was Jimmy die me mijn eerste doorbraak in de muziekindustrie gaf en daarvoor ben ik hem voor altijd dankbaar” Ook meldt de gitarist: “Hij was een vriendelijke en vrijgevige ziel en onze levens zijn enorm verrijkt door onze kennismaking met hem. We blijven zijn leven vieren via zijn muziek.”

Op Twitter schrijft Dave Mustaine (Megadeth): “Ik ben verdrietig door het verlies van mijn goede vriend. David [Ellefson, Megadeth-bassist, red.] en ik waren erg close met Jimmy. Godspeed!”