“Er is geen makkelijke manier om dit te zeggen… onze machtige, nobele vriend Lemmy is vandaag overleden na een korte strijd tegen een extreem agressieve vorm van kanker”, zo meldt de officiële Facebookpagina van Motörhead. De legendarische rockfrontman werd 70 jaar.

Lemmy, geboren als Ian Fraser Kilmister, kampte al langer met gezondheidsproblemen. Een optreden van Motörhead op Wacken Open Air werd in 2013 voortijdig afgebroken en ook dit jaar moesten meerdere shows van de band geannuleerd worden. Volgens het eerder genoemde bericht op Motörheads Facebookpagina kwam Lemmy op Tweede Kerstdag – twee dagen nadat hij zeventig werd – te weten dat hij kanker had.

De iconische rocker zat in de jaren zestig al bij verschillende bands en werkte ook als roadie voor The Jimi Hendrix Experience. Zijn eerste successen beleefde hij bij de spacerockgroep Hawkwind, waarmee hij onder meer het legendarische live-album Space Ritual en de hitsingle Silver Machine maakte. De zanger en bassist wordt echter vooral herinnerd als frontman van de in 1975 opgerichte heavy rockband Motörhead, die zichzelf onsterfelijk maakte met klassiekers als Overkill en Ace Of Spades, en in augustus nog het album Bad Magic afleverde.

Behalve de muziek stond Lemmy ook bekend om zijn wilde levensstijl vol seks, drugs en alcohol. Naar verluidt deelde hij het bed met meer dan duizend vrouwen en dronk hij al jaren elke dag een fles Jack Daniel’s leeg. In 2013, nadat de show op Wacken Open Air afgebroken werd, kreeg de rocker te horen dat hij afstand moest nemen van tabak en alcohol. “Het heeft mijn omgeving nogal wat overredingskracht gekost om mij zover te krijgen”, vertelde hij vorig jaar aan Lust For Life Magazine. “Mijn leven is er ontegenzeggelijk minder leuk op geworden. Tot voor kort zoop, rookte en gebruikte ik er op los. Ik hield van dat mateloze leven. Op die manier onttrok ik mij aan alles en iedereen. Dat kan nu dus niet meer. Ik heb moeten matigen. Het enige alternatief was de dood.”

Inmiddels hebben verschillende vrienden en collega’s gereageerd op het nieuws van Lemmy’s overlijden. Zo schrijft Ozzy Osbourne, die meerdere nummers met hem schreef en ook geïnterviewd werd voor de beroemde rockumentary Lemmy (2010), op Twitter: “Ik ben een van mijn beste vrienden kwijt. Hij zal enorm gemist worden. Hij was een krijger en een legende. Ik zie je aan de andere kant.” Queen-gitarist Brian May noemt de Motörhead-frontman ‘onze uiterst unieke vriend’.

Motörhead-fans wereldwijd zullen ongetwijfeld treuren om het overlijden van hun grote held, maar de officiële Facebookpagina van de band roept iedereen op het volgende te doen: “Draai Motörhead keihard, draai Hawkwind keihard, draai Lemmy’s muziek keihard en neem een paar drankjes. Deel verhalen en vier het LEVEN dat deze lieve, prachtige man zelf volop vierde. Dat is precies wat hij zou willen.”

Bekijk hier onze top 10 van Motörhead-songs.