Ray Collins, met Frank Zappa oprichter van The Mothers Of Invention, is afgelopen maandag overleden. Collins was de leadzanger op de baanbrekende debuutplaat Freak Out! (1966) en opvolger Absolutely Free (1967).

Collins ontmoette Zappa in de vroege jaren zestig en met hem speelde hij later in het bandje Soul Giants, dat vooral rhythm & blues-covers speelde. Niet lang daarna werd de band The Mothers genoemd en maakten de covers plaats voor eigen composities van Zappa. De beroemde producer Tom Wilson, die volgens Zappa dacht dat hij met een blanke bluesband te maken had, contracteerde The Mothers.

Op het label Verve bracht de band in 1966 het belangrijke en totaal ongewone dubbelalbum Freak Out! uit als The Mothers Of Invention, met Wilson als producer. De plaat bestond uit satirische songs met vreemde titels als Hungry Freaks, Daddy en Who Are The Brain Police? en staat tegenwoordig bekend als een van de eerste conceptalbums. Bovendien is Freak Out! na Blonde On Blonde van Bob Dylan het eerste dubbelalbum in de rockmuziek. Collins en Zappa schreven samen het lied Go Cry On Somebody Else’s Shoulder voor deze experimentele plaat.

Ook opvolger Absolutely Free uit 1967 heeft inmiddels de status van een klassieker, met onder meer het meesterlijke Brown Shoes Don’t Make It. Collins verliet The Mothers Of Invention in 1967, voordat het legendarische We’re Only In It For The Money (1968) verscheen. Wel is hij nog te horen op het later in ’68 uitgebrachte Cruising With Ruben & The Jets.

Collins verklaarde zijn vertrek later in een interview met The Inland Valley Daily Bulletin als volgt: “Het was te veel komedie, te veel dingen belachelijk maken.” De met de muziek van Nat King Cole en Johnny Mathis opgegroeide Collins wilde “mooie muziek maken.” Van een carrière met mooie muziek is het echter nooit gekomen. Collins stapte uit de muziek en werkte als taxichauffeur en afwasser. Ook zou hij de afgelopen jaren in een busje hebben gewoond en van een uitkering hebben geleefd.

Op 18 december kreeg Collins een hevige hartaanval. Hij overleed afgelopen maandag aan de gevolgen daarvan in een ziekenhuis in Pomona, Californiё. Ray Collins is 76 jaar geworden. Hij zat slechts korte tijd bij The Mothers Of Invention, maar door bij te dragen aan het debuutalbum Freak Out! schreef hij muziekgeschiedenis.