De originele Lynyrd Skynyrd-drummer Bob Burns, die meespeelde op classic rock-favorieten als Free Bird en Sweet Home Alabama, is afgelopen vrijdag op 64-jarige leeftijd omgekomen bij een auto-ongeluk.

De in Jacksonville, Florida geboren drummer Bob Burns (derde van rechts op bovenstaande foto) maakte halverwege de jaren zestig deel uit van de band Noble Five, samen met zanger Ronnie Van Zant, bassist Larry Junstrom en gitaristen Gary Rossington en Allen Collins. De naam van de groep werd veranderd in One Percent, voordat de leden besloten zich te noemen naar Leonard Skinner, een docent van de Robert E. Lee High School waarvan ook Burns een leerling was.

Lynyrd Skynyrd nam begin jaren zeventig een aantal demo’s op, voordat producer/muzikant Al Kooper (bekend van Blood, Sweat & Tears en zijn samenwerking met Mike Bloomfield) de southern rock-band ontdekte. Hij produceerde het monumentale debuut (Pronounced ‘Lĕh-‘nérd ‘Skin-‘nérd), dat in augustus 1973 verscheen en veel bekende Skynyrd-nummers bevat – waaronder Simple Man, Tuesday’s Gone en ‘anthem’ Free Bird.

Het enorm hoge niveau werd vastgehouden op de tweede lp Second Helping uit 1974, wederom geproduceerd door Kooper en inclusief de grote hit Sweet Home Alabama. Burns verliet de band nog voor de opnames van de derde lp Nuthin’ Fancy, waarop Artimus Pyle hem verving. Sommige bronnen melden dat hij het toeren zat was, maar in een interview met The Examiner bekende de drummer dat hij een bipolaire stoornis had. In 2006 werd Burns samen met een groot aantal andere Skynyrd-leden ingehuldigd in de Rock & Roll Hall Of Fame.

Afgelopen vrijdagavond reed Burns in Cartersville, Georgia met zijn auto tegen een boom. Hij had volgens de plaatselijke politie geen gordel om. Op de officiële Lynyrd Skynyrd-Facebookpagina geeft gitarist Gary Rossington een aangrijpende reactie op het verlies van zijn voormalige bandmaat: “Ik ben sprakeloos. Ik herinner me Bob als een grappig man, die ons constant aan het lachen maakte. Ironisch genoeg waren we gisteren in Jacksonville. Dale, mijn dochter en ik gingen naar het kerkhof om de graven van sommige bandleden en mijn ouders te bezoeken. Op de weg terug kwamen we langs Bobs oude huis. Daar, in de carport, repeteerden we voor het eerst met Skynyrd. Mijn hart gaat uit naar zijn familie in deze verdrietige tijd. Hij was een geweldige drummer.”

Bekijk ook onze top 10 van Lynyrd Skynyrd-songs.