Woensdag 16 juli overleed in zijn hotel in Zürich, Zwitserland de zeventigjarige Amerikaanse bluesrockgitarist-zanger-songwriter en producer Johnny Winter. Vier dagen eerder speelde hij zijn allerlaatste concert op een festival in het Oostenrijkse Wiesen.

John Dawson Winter III werd op 23 februari 1944 geboren in Beaumont, Texas. Evenals zijn jongere broer Edgar (1946) werd hij als albino geboren, wat goed te zien was aan de witte haardossen van beide broers. Sinds het eind van de jaren vijftig was hij actief in de muziek, toen hij tien jaar oud was trad hij samen met Edgar op een schoolfeestje op, waarbij ze liedjes van The Everly Brothers zongen.

Op zijn vijftiende maakte hij zijn plaatdebuut, toen hij met zijn band Johnny And The Jammers School Day Blues opnam voor een platenlabel uit Houston. In diezelfde tijd zag hij diverse blueslegenden optreden, zoals Muddy Waters, B.B. King en Bobby ‘Blue’ Bland. In 1968 kwam zijn eerste album The Progressive Blues Experiment uit, op een klein label.

In 1968 werd hij door zijn samenwerking met Mike Bloomfield en Al Kooper tijdens een concert ‘ontdekt’. Dit was voor Columbia Records aanleiding om hem een voor die tijd bijzonder contract (ter waarde van $ 600.000) aan te bieden. In 1969 kwam zijn eerste album op Columbia uit, simpelweg Johnny Winter getiteld. Deze lp was erg succesvol en bracht hem op diverse festivals, waaronder Woodstock. Zijn tweede album kwam in 1969 uit en was Second Winter getiteld. Bijzonder aan deze dubbelaar was dat slechts drie plaatkanten af te spelen waren, de vierde was helemaal leeg.

Van Johnny Winter verschenen tot nu toe (sinds 1968) 18 studioalbums, tenminste acht liveplaten en twaalf verzamelaars. Als producer was hij actief op vijf albums van blueslegende Muddy Waters. Ook produceerde hij een langspeler voor Sonny Terry.

In februari dit jaar verscheen de boxset True To The Blues: The Johnny Winter Story. Begin september staat de release gepland voor zijn nieuwste album Step Back, waarop hij medewerking kreeg van muzikale grootheden als Eric Clapton, Billy Gibbons en Joe Perry. Onlangs ging ook de documentairefilm Johnny Winter: Down & Dirty in première tijdens het SXSW-festival.