Glenn Cornick, een van de originele leden van Jethro Tull, is gisteren op 67-jarige leeftijd overleden, zo maakte frontman Ian Anderson bekend op de website van de band. De bassist deed mee op de eerste drie platen This Was, Stand Up en Benefit.

De in 1947 in Cumbria, Engeland geboren Cornick had al in verschillende bands gespeeld –waaronder Jailbreakers en John Evan’s Smash – voordat hij met zanger/fluitist Ian Anderson, gitarist Mick Abrahams en drummer Clive Bunker een nieuwe, bijzondere groep oprichtte die al snel Jethro Tull gedoopt werd. Na de geflopte eerste single Sunshine Day verscheen in 1968 het debuutalbum This Was, waarop de bluesinvloeden duidelijker aanwezig waren dan op de volgende lp’s.

Met het vertrek van gitarist Abrahams maakte de blues plaats voor een mengeling van verschillende stijlen, zoals te horen is op de tweede plaat Stand Up (1969), die in Engeland op nummer 1 terechtkwam. Met non-album singles als Living In The Past en Sweet Dream scoorde Jethro Tull in hetzelfde jaar bovendien twee grote hits. Na het eveneens succesvolle album Benefit en een bijzonder optreden op het chaotische Isle Of Wight Festival in 1970 werd Cornick door manager Terry Ellis gevraagd om de band te verlaten. Zijn vervanger was Jeffrey Hammond, die meespeelde op het meesterwerk Aqualung (1971). In interviews zei Cornick dat er nooit een reden voor zijn ontslag was gegeven.

Na Jethro Tull richtte Cornick de band Wild Turkey op, die niet heel succesvol was maar wel in het voorprogramma stond van Black Sabbath (gitarist Tony Iommi had in de jaren zestig heel even deel uitgemaakt van Jehtro Tull). Een van de latere leden van Wild Turkey was Bernie Marsden, die later succes had  als gitarist bij Whitesnake. Na zijn tijd bij twee andere bands, de Duitse formatie Karthago en Paris (met voormalig Fleetwood Mac-gitarist Bob Welch) kwam Wild Turkey weer bij elkaar. In 2006 verscheen nog het album You & Me In The Jungle.

Cornick verhuisde naar Hawaï, waar hij gisteren op 67-jarige leeftijd overleed in de plaats Hilo. Tegen Hawaii Tribute Herald meldt een collega van de bassist dat de doodsoorzaak een hartaanval was. Cornick laat zijn vrouw, twee zoons en een dochter na. Op jethrotull.com schrijft Ian Anderson onder meer: “Glenn was een goedhartige man die met iedereen vrienden kon worden – zeker met andere muzikanten. Hij was altijd vrolijk en hij bracht als persoon en als muzikant veel bravoure naar de optredens van Tull.”