Hoewel hij niet zo bekend was als Skip Spence of Spencer Dryden, maakte ook Joey Covington enkele jaren indruk als drummer van Jefferson Airplane. In zijn tijd met die legendarische band richtte hij ook de band Hot Tuna op met Airplane-collega’s Jorma Kaukonen en Jack Casady. Covington kwam gisteren om het leven in een auto-ongeluk.

In de beroemdste songs van Jefferson Airplane, waaronder Somebody To Love en White Rabbit, is Covington niet te horen. De drummer kwam pas in 1969 bij de band, tijdens de opnames van een van de beste studioplaten die de populaire psychedelische groep uitbracht: Volunteers (1969). Covingtons percussie was slechts in twee tracks van de lp te horen, waaronder een van de hoogtepunten: Turn My Life Down, met Stephen Stills op orgel.

Rond deze tijd richtte Covington met Jefferson Airplane-leden Jorma Kaukonen (gitaar) en Jack Casady (bas) de bluesrockact Hot Tuna op, hoewel de eerste opnames van deze formatie nooit zijn verschenen. Aan de Hot Tuna-albums vanaf het titelloze, live akoestisch opgenomen debuut uit 1970 werkte Covington niet meer mee. In plaats daarvan verving Covington de drummer van de ‘klassieke’ Jefferson Airplane-lineup: Spencer Dryden (overleden in 2005). Ook is hij te horen op het vaak onderschatte soloalbum van Paul Kantner (onder de naam Paul Kantner/Jefferson Starship), getiteld Blows Against The Empire (1970), en de opvolger met Grace Slick: Sunfighter (1971).

Hoewel de beste platen in de jaren zestig verschenen, leverde Covington een verdienstelijke bijdrage aan het album Bark (1971), de enige Jefferson Airplane-lp waarop hij (vrijwel) alle drumpartijen voor zijn rekening nam. Als co-auteur en zanger van het hypnotiserende nummer Pretty As You Feel bezorgde Covington de band zijn laatste top 100-hit in Amerika. Deze single ontstond uit een jam met Carlos Santana en percussionist Michael Shrieve van de bevriende band Santana.

Tijdens de opnamesessies van de opvolger Long John Silver (1972) verliet Covington de band weer, hoewel hij nog wel in enkele tracks van de lp te horen is. Later in de jaren zeventig, na het uiteenvallen van Jefferson Airplane, bracht de getalenteerde muzikant een soloalbum uit (Jeo E. Covington’s Fat Fandango, 1973) en werkte hij nog af en toe mee aan de (zij)projecten van zijn oud-collega’s. Zo schreef hij mee aan With Your Love, een van de grootste hits van Jefferson Starship.

Vanaf eind jaren zeventig tot in de jaren tachtig toerde Covington met onder anderen John Cipollina van de sixtiesband Quicksilver Messenger Service als San Francisco Allstars. In de decennia daarna verdween Covington steeds meer uit de spotlights en trad hij alleen nog op in de omgeving van Palm Springs in Californiё. Daar kwam hij dinsdag ook om het leven, toen hij – zonder autogordel om – met zijn auto tegen een muur klapte. Het nieuws werd bevestigd in een simpel berichtje op de Facebook-pagina van Jefferson Starship: “Rest in peace, Joey.”

Joey Covington is 67 jaar geworden.