In thuisland Amerika scoorde hij nog veel meer hits, maar in Nederland kennen we hem vooral van de single Centerfold: John Geils. De gitarist van de J. Geils Band is afgelopen dinsdag overleden.

De in New York geboren John Geils (derde van rechts op de foto hierboven) richtte zijn band halverwege de jaren zestig op, nadat hij de trompet verruild had voor de gitaar. De klassieke bezetting van de groep bestond verder uit zanger Peter Wolf, bassist Danny Klein, drummer Stephen Bladd, toetsenist Seth Justman en harmonicaspeler Richard Salwitz, beter bekend onder de artiestennaam Magic Dick. Nadat de band een platencontract bij Atlantic Records kreeg, volgde een reeks redelijk succesvolle singles in Amerika: vooral het in 1974 verschenen Must Of Got Lost deed het goed in de hitlijsten. Hoe sterk Geils en de zijnen op het podium waren, bleek wel op de veelgeprezen albums “Live” Full House (1972) en Live! Blow Your Face Out (1975).

Ondanks deze vroege successen in Amerika kwam de grote internationale doorbraak pas in de jaren tachtig. De bluesrock-achtige sound van het voorgaande decennium werd ingeruild voor new wave-invloeden en dat bleek een slimme zet: de single Centerfold (1981) haalde nummer 1 in Amerika en de vierde positie in Nederland. Geils bleek hier echter geen ‘one hit wonder’. Het titelnummer van het album Freeze Frame (1981) piekte op nummer 13 in de Nederlandse hitlijst. Na het vertrek van zanger Wolf in 1983 ging de band nog een tijdje door, maar in 1985 besloten de overgebleven leden er toch maar mee te stoppen.

John Geils richtte zich in de jaren daarna op het repareren van auto’s, maar vanaf eind jaren negentig bracht hij zijn oude band meerdere keren toch weer samen. De groep werd vorig jaar genomineerd voor een plek in de Rock & Roll Hall Of Fame, maar kreeg niet genoeg stemmen voor een inhuldiging. Afgelopen dinsdag werd Geils dood gevonden in zijn huis in Groton, Massachussetts. De oorzaak van zijn overlijden is nog onbekend.

John Geils is 71 jaar geworden.