De ex-drummer van Iron Maiden, Clive Burr, is op 12 maart overleden aan de gevolgen van multiple sclerose. Burr speelde mee op de eerste drie klassiekers Iron Maiden, Killers en The Number Of The Beast.

Clive Burr volgde in 1979 Doug Sampson op als drummer van Iron Maiden en bleef bij de band tot januari 1983. Hij is te horen op de eerste drie prachtplaten van de groep: Iron Maiden (1980), Killers (1981) en The Number Of The Beast (1982). Na het uitkomen van dat laatste album en de bijbehorende hitsong verliet hij het daaropvolgende jaar de band vanwege het tourschema en persoonlijke problemen. Hij werd vervangen door Nicko McBrain.

Naast zijn drumkunsten hielp Burr ook met het songschrijven, zo schreef hij mee aan Gangland op The Number Of The Beast en Total Eclipse, dat als b-kantje verscheen op de Run To The Hills-single.

Na het verlaten van Iron Maiden heeft Clive Burr nog met verschillende bands samen gespeeld en was hij onder meer te horen op een paar solo-albums van Paul Di’Anno (tevens ex-Iron Maiden).

Halverwege de jaren negentig werd de drummer gediagnostiseerd met multiple sclerosis. Iron Maiden hield, om hem te helpen met het betalen van de behandelingen, een aantal benefietconcerten. Tijdens een van die concerten kwam Clive Burr zelf het podium op in een rolstoel om zijn fans te bedanken voor de steun. In 2004 werd het goede doel Clive Aid in het leven geroepen om op die manier meer aandacht te vragen voor verschillende vormen van kanker en multiple sclerosis. Burr was aanwezig bij veel van de events die Clive Aid organiseerde.

Op 12 maart 2013 kwam het nieuws naar buiten dat Clive Burr in zijn slaap is overleden aan de gevolgen van MS. “We zijn erg verdrietig te moeten mededelen dat Clive Burr afgelopen nacht is overleden. Hij heeft lange tijd moeten kampen met slechte gezondheid sinds hij een paar jaar geleden is gediagnosticeerd met multiple sclerosis”, zegt het bericht op de website van Iron Maiden.

Bassist Steve Harris voegt daar aan toe: “Het is verschrikkelijk verdrietig nieuws. Clive was een erg goede vriend van ons allemaal. Hij was een geweldig persoon en een net zo goede drummer en heeft een bijzondere bijdrage aan Maiden geleverd.”

“Ik heb Clive voor het eerst ontmoet toen hij zijn toenmalige band Samson verliet en bij Iron Maiden kwam. Het was een goede vriend en iemand die alles uit het leven heeft gehaald, zelfs in de dagen dat hij last had van MS. Clive is nooit zijn gevoel voor humor verloren. Onze gedachten gaan uit naar zijn partner en familie”, aldus Iron Maiden-frontman Bruce Dickinson.

Clive Burr is 56 jaar geworden.