Lee Dorman, bassist van de psychedelische hardrockband Iron Butterfly en later van Captain Beyond, is afgelopen vrijdag overleden. Dorman speelde op de Iron Butterfly-klassieker In-A-Gadda-Da-Vida (1968).

In-A-Gadda-Da-Vida, afkomstig van het gelijknamige album waarvan zo’n dertig miljoen exemplaren zijn verkocht, staat bekend als een van de grootste sixtiesklassiekers en was van grote invloed op de latere heavy metal. De track had een pakkende riff en de albumversie van ruim zeventien minuten nam destijds een hele plaatkant in beslag. De singleversie van nog geen drie minuten werd in 1968 de enige hit voor Iron Butterfly.

Dorman kwam in 1967 bij deze band, maar op het debuut Heavy (1968) is hij niet te horen. Die plaat werd namelijk opgenomen voordat Dorman bassist Jerry Penrod verving. Met het tweede album In-A-Gadda-Da-Vida brak de band door, natuurlijk vooral dankzij de door zanger/toetsenist Doug Ingle geschreven titeltrack. Alle bandleden kregen in de volledige versie uitgebreid de ruimte om hun kunsten te vertonen, onder wie dus ook Dorman met zijn heavy bastonen. Ingle was de voornaamste songwriter binnen Iron Butterfly, hoewel Dorman vermelding kreeg als co-auteur van het nummer Termination en diverse tracks van latere platen.

Iron Butterfly zou op Woodstock spelen, maar de band kwam vast te zitten op het vliegveld. Er volgden twee succesvolle studioalbums (Ball uit 1969 en Metamorphosis uit 1970) en een puik livealbum (Live, 1970), voordat de band uiteenviel. Dorman richtte met onder anderen ex-Deep Purple-zanger Rod Evans de rockgroep Captain Beyond op, waarvan het titelloze debuutalbum uit 1972 direct de beste werd van de drie platen die de band uitbracht.

In latere jaren maakte Dorman deel uit van het opnieuw samengekomen Iron Butterfly en soms Captain Beyond, hoewel er na de jaren zeventig van beide bands geen nieuwe studioalbums verschenen. Dormans collega Larry ‘Rhino’ Reinhardt, gitarist van zowel Iron Butterfly en Captain Beyond, overleed begin dit jaar op 63-jarige leeftijd. Dorman werd vrijdagochtend dood gevonden in zijn auto. De doodsoorzaak is nog onbekend, maar de bassist had al lange tijd last van hartproblemen. Lee Dorman is 70 jaar geworden.

In tegenstelling tot wat velen denken, heeft Iron Butterfly meer moois gemaakt dan alleen de single en het album In-A-Gadda-Da-Vida, en is Dormans werk met Captain Beyond absoluut het ontdekken waard. Toch is het vooral die single uit 1968 waarom hij als lid van Iron Butterfly herinnerd wordt. Zelf zegt hij daarover in de cd-remaster uit 1995 van het gelijknamige album: “Het maakt niet uit wat me verder overkomt in mijn leven, ik weet dat we geschiedenis hebben geschreven met dat lied.”