Scott Asheton, de invloedrijke drummer van Iggy & The Stooges, is op 64-jarige leeftijd overleden. Samen met Iggy Pop was hij het enige oorspronkelijke lid dat deel uitmaakte van alle bezettingen van de band.

Iggy Pop maakte het nieuws gisterenavond bekend in een bericht op zijn Facebook-pagina. “Mijn goede vriend Scott Asheton is afgelopen nacht overleden”, schreef de zanger, “Scott was een geweldige artiest, ik heb nooit iemand meer betekenis horen geven aan de drums dan hij. Hij was als een broer voor me en samen met Ron [Asheton] heeft hij de wereld een grote erfenis nagelaten. De Ashetons waren altijd als een tweede familie voor mij en dat zijn ze nog steeds.”

Scott Asheton beïnvloedde met zijn meedogenloze percussie op de Stooges-platen een heleboel latere punkdrummers. De in Washington geboren muzikant maakte al op jonge leeftijd muziek met zijn broer Ron en goede vriend Dave Alexander, die beiden ook deel uitmaken van de band op de legendarische eerste twee albums The Stooges (1969, geproduceerd door John Cale van The Velvet Underground) en Fun House (1970). Beide albums deden het net als de derde lp Raw Power (1973) in commercieel opzicht niet heel goed, maar de invloed op latere punkbands als Ramones en Sex Pistols bleek gigantisch.

In 1974 kwam een (voorlopig) einde aan de machtige platen en de wilde shows toen de band besloot uit elkaar te gaan. In een interview zei Asheton over de breuk: “Toen we stopten, voelde het alsof ik een familie was kwijtgeraakt. Ik bleef in bands spelen, maar het voelde nooit meer als mijn thuis. Ik was niet meer bij de band waar ik bij hoorde, The Stooges, en dat was een triest gevoel.”

Tegen het einde van de jaren zeventig speelde Asheton bij Sonic’s Rendezvous Band, een nieuw project van gitarist Fred ‘Sonic’ Smith (bekend van MC5). Pas in 2003 kwam The Stooges weer bij elkaar, met als resultaat enkele nieuwe nummers op Iggy Pop’s soloalbum Skull Ring. Vier jaar later kwam er ook weer een volledige plaat van de garagerockers: de slecht ontvangen vierde studioplaat The Weirdness. In dat jaar vond ook een memorabel optreden op het Nederlandse Pinkpop-festival plaats.

Ashetons oudere broer Ron stierf in 2009 aan de gevolgen van een hartaanval. Iggy Pop besloot door te gaan met de band, nu met gitarist James Williamson. In juni 2011 stopte Scott Asheton met toeren nadat hij met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht, naar verluidt vanwege een beroerte. Wel speelde de drummer nog mee op het vorig jaar verschenen Iggy & The Stooges-album Ready To Die. Onlangs liet Williamson weten dat er nog een album in het verschiet ligt, ditmaal zonder Iggy. Re-Licked, zoals de plaat heet, bevat niet eerder uitgebrachte Stooges-nummers die opnieuw zijn opgenomen met enkele beroemde gastzangers, onder wie Mark Lanegan.

Scott Asheton overleed zaterdag op 64-jarige leeftijd. De doodsoorzaak is nog niet bekend.