Nadat eerder dit jaar medeoprichter en bassist John Harrison overleed, is spacerockband Hawkwind opnieuw een belangrijk bandlid verloren. Afgelopen donderdag stierf gitarist Huw Lloyd-Langton na een lang gevecht tegen kanker.

Op veel van de klassieke Hawkwind-albums, zoals Doremi Fasol Latido (1972) en Space Ritual (1973), is Lloyd-Langton niet te horen. Wel speelde hij op kwalitatief zeer hoogstaande latere albums als Levitation (1980) en The Chronicle Of The Black Sword (1985).

Toch gaat de geschiedenis van Lloyd-Langton met Hawkwind verder terug dan de jaren tachtig. De band debuteerde in 1970 met een titelloos album waarop Langton gitaar speelt. Hoewel dat album niet de status heeft van de eerder genoemde prachtplaten, is de lp – met onder meer de uitstekende openingstrack Hurry On Sundown – alleen al van historisch belang omdat het een van de eerste in het genre ‘space rock’ was.

Kort nadat een combinatie van sinaasappelsap en lsd tijdens het historische Isle Of Wight Festival in 1970 nare gevolgen had voor Lloyd-Langton (“Ik heb mazzel dat ik er nog over kan praten”, zegt hij in het boek Hawkwind: Sonic Assassins), stapte hij uit de band. Terwijl Hawkwind in kwalitatief opzicht een gouden periode tegemoet ging – waaraan ook Lemmy van Motörhead bijdroeg – speelde Lloyd-Langton onder meer in de band van popzanger Leo Sayer.

In 1979 kwam Lloyd-Langton terug bij Hawkwind. Hij maakte het livealbum Live Seventy Nine en de studioklassieker Levitation, beide verschenen in 1980. Op laatstgenoemde speelde niemand minder dan Ginger Baker van Cream drums. In de daaropvolgende jaren speelde Lloyd-Langton mee op de albums Sonic Attack (1981), Church Of Hawkwind (1982), Choose Your Masques (1983), This Is Hawkwind: Do Not Panic (1984), The Chronicle Of The Black Sword (1985), Live Chronicles (1986) en The Xenon Codex (1988). Ook als liedschrijver droeg hij bij aan diverse tracks op deze albums.

Naast zijn werk met Hawkwind richtte de uiterst getalenteerde gitarist in de jaren tachtig zijn Lloyd-Langton Group op. In 1988 verliet hij Hawkwind opnieuw, maar in de eenentwintigste eeuw deed hij nog korte tijd mee met zijn oude band.

Na een twee jaar durende strijd tegen zijn ziekte, overleed Lloyd-Langton donderdag op 61-jarige leeftijd. Op de officiële website van Hawkwind werd op 7 december het volgende bericht geplaatst:

“Met immens verdriet willen we jullie laten weten dat onze goede vriend en collegamuzikant Huw Lloyd Langton gisteren vredig is gestorven. Huw vocht de afgelopen jaren moedig tegen kanker, maar was vastberaden de strijd geen effect te laten hebben op zijn dagelijkse leven. Hij bleef gitaar spelen, lachen, grappen maken en de liefde in zijn hart delen met iedereen die hem kende. Zoals hij het wilde, was hij thuis op het moment van zijn overlijden, met zijn constant sterke en liefdevolle vrouw Marion aan zijn zijde. Huw was een van de gitaristen met een individuele stijl en karakter. Hij is niet meer onder ons maar we zullen hem nooit vergeten. Hij leeft voort in onze muziek en in onze harten.”