Voormalig Toto-frontman Dennis ‘Fergie’ Frederiksen is op 62-jarige leeftijd overleden. De zanger is te horen op het album Isolation (1984) en werkte ook met bands als Le Roux en Survivor.

De in Michigan geboren Frederiksen begon zijn muzikale carrière al in zijn tienerjaren, beïnvloed door zangers als Robert Plant, Paul Rodgers en Stevie Wonder. Hij verving Tommy Shaw (later bekend van Styx) in de band MSFunk, waarna zijn typerende hoge stemgeluid te horen was bij bands als Trillion en aor-formatie Le Roux. Ook zong Frederiksen mee op uiterst succesvolle albums als Eye Of The Tiger van Survivor.

Dankzij producer en bassist Ricky Phillips kreeg Toto-drummer Jeff Porcaro een tape van de talentvolle zanger in handen. “Voor ik het wist werd ik gevraagd om bij Toto te komen”, aldus Frederiksen in de biografie op zijn website. Hij verving de ontslagen Bobby Kimball, die met de overige leden al bezig was aan de opvolger van het megasucces Toto IV. Met Frederiksen werd het redelijk succesvolle album Isolation (1984) afgemaakt, waarvan een hele reeks singles getrokken werd maar alleen Stranger In Town de Amerikaanse top 40 bereikte.

“Het was een avontuurlijke plaat”, zei de zanger later over Isolation, “Hier hoorde je een band die een risico nam door een minder commercieel album te maken dan de voorganger. Het was een zwaarder en progressiever werk, maar het is nog steeds een erg goed album.” Hoewel Frederiksen nog wel te zien is op de bandfoto op de Toto-soundtrack van Dune – ook uit 1984 – was deze lp afgezien van dialoog uit de film een instrumentaal werk.

Frederiksens bleef niet lang bij Toto. Ook hij werd ontslagen om vervangen te worden door Joseph Williams – met wie de band een commerciële comeback maakte met het album The Seventh One (1988). De zanger trok zich terug omdat hij genoeg had van de muziekbusiness, totdat hij halverwege de jaren negentig een album uitbracht met de eerder genoemde Ricky Phillips (tegenwoordig overigens de bassist van Styx).

In het nieuwe millennium, in 2007, stond Frederiksen weer even op het podium met zijn oud-collega’s van Toto tijdens een Amerikaanse tour. Drie jaar later maakte hij bekend dat hij leverkanker had. Sindsdien bracht de rocker twee soloalbums uit op het Frontiers-label: Happiness Is The Road (2011) en het vorig jaar verschenen Any Given Moment – waarvoor hij het lied Angel Don’t Cry van Toto’s Isolation opnieuw opnam.  De titel van zijn laatste plaat verklaarde Frederiksen als volgt in een persbericht: “Je weet nooit wat er kan gebeuren. Maar als je liefde, vertrouwen, familie en vrienden hebt, maakt het de uitdagingen in het leven makkelijker te overwinnen. Ik ben dankbaar dat ik dat allemaal heb.”

Op zijn officiële website werd gisteren het overlijden van Frederiksen bekendgemaakt: “Het is met pijn in het hart dat ik moet mededelen dat mijn Fergie Frederiksen op 18 januari overleden is. Hij heeft geen pijn geleden en zijn werk blijft voortleven! Fergie is een ware overwinnaar en vechter geweest en daardoor bracht hij nog een paar extra jaren met ons door.”