Ed Gagliardi, een van de oorspronkelijke leden van Foreigner, is op 62-jarige leeftijd overleden. De bassist stierf gisteren na een lang gevecht tegen kanker.

Het overlijden van Gagliardi werd bekendgemaakt door zijn dochter Nicole. Zij schreef op Facebook: “Ik wil graag voorkomen dat er onjuiste informatie verspreid wordt en jullie laten weten dat mijn vader vannacht overleden is, na een acht jaar durende strijd tegen kanker. Er zijn geen woorden voor. We zijn geschokt en onze harten zijn gebroken, bedankt dat jullie trouw fan zijn gebleven van een geweldige man.”

Gagliardi was een van de drie Amerikanen in de originele bezetting van de populaire Brits-Amerikaanse rockband. Hij bleef slechts enkele jaren bij de groep, maar deed in die tijd wel mee op twee succesvolle albums: Foreigner (1977) en Double Vision (1978). Zijn spel is dus te horen in hits als Cold As Ice, Feels Like The First Time en Hot Blooded.

In zijn boek Juke Box Hero: My Five Decades In Rock ‘N’ Roll schrijft de voormalige Foreigner-frontman Lou Gramm over deze beginjaren: “Ik denk dat iedereen, met uitzondering van Gagliardi, zijn plek snel vond. Ed was het minst ervaren bandlid – hij had in het verleden vooral in coverbands gespeeld – en hij en Mick [Jones, gitarist] lagen vanaf het begin van onze repetities al met elkaar overhoop. Mick wilde de bassound simpel houden, en Ed had de neiging om te veel te spelen.”

Voor de band aan de slag ging met het derde album Head Games werd Gagliardi vervangen door bassist Rick Wills. “Zoals ik al schreef, was Ed soms heel koppig”, schrijft Gramm verderop in zijn boek, “Hij speelde nummers zoals hij dat wilde, niet zoals ze waren geschreven. Mick moest sessies stopzetten om Ed bij de les te houden en na een tijdje werd dat vermoeiend. Het vertraagde de opnames. Ed was erg geraakt door het nieuws, hij viel zelfs flauw nadat we het hem vertelden.”

Samen met een ander voormalig Foreigner-lid, toetsenist Al Greenwood, richtte de ontslagen bassist begin jaren tachtig het weinig succesvolle Spys op. In een interview met Examiner zei Lou Gramm vorig jaar dat Gagliardi een van de twee oude bandleden was dat hij niet meer heeft gesproken: “Ik heb contact met iedereen. De enige van wie ik niets meer hoor en die ik niet meer spreek, is de originele bassist Ed Gagliardi. Hij woont in Atlanta. Ik hoor ook niets meer van zijn vervanger Rick Wills, die in Engeland woont.”

Dat contact werd kennelijk toch hersteld. Op zijn Facebook-pagina reageerde Gramm namelijk als volgt op Gagliardi’s dood: “Het is met pijn in het hart dat ik de fans moet vertellen dat Foreigners originele bassist Ed Gagliardi gisteravond overleden is. Ik heb Ed een paar weken geleden nog gesproken en we hadden plannen om elkaar weer te zien bij mijn show in Orlando, Florida op 31 juli. Rust in vrede, Ed.”