“Hij was als een broer voor me”, schrijft Don Henley over zijn gisteren overleden Eagles-collega Glenn Frey. De zanger en gitarist die hits als Take It Easy, Tequila Sunrise en Heartache Tonight zong, werd 67 jaar.

Kort na de dood van Lemmy en David Bowie is opnieuw een grote rockheld heengegaan. Glenn Frey richtte in 1971 een van de succesvolste Amerikaanse bands aller tijden op: Eagles. De zanger en gitarist vormde een briljant songwritersteam met Don Henley, verantwoordelijk voor krakers als Tequila Sunrise, Desperado, Lyin’ Eyes, One Of These Nights, Hotel California en The Long Run. Als leadvocalist schitterde Frey bovendien in onder meer Take It Easy, de doorbraakhit van de band die hij samen met Jackson Browne schreef.

Frey raakte al enkele jaren voor de formatie van Eagles bevriend met Browne en J.D. Souther. Laatstgenoemde zanger/songwriter raadde zangeres Linda Ronstadt in 1970 aan om een groep bevriende muzikanten te vragen voor haar begeleidingsband: Don Henley, Randy Meisner, Bernie Leadon en Glenn Frey. Een jaar later besloot het viertal om op eigen houtje verder te gaan en zich voortaan Eagles te noemen. Met de eerste single Take It Easy was de doorbraak een feit en er volgden nog vele hitsingles en platinaplaten, waaronder natuurlijk millionseller Hotel California (1976).

Later in de jaren zeventig bleken de verschillende ego’s steeds meer met elkaar te botsen, wat in 1980 tot de breuk van Eagles leidde. Don Henley meldde dat de band pas weer bij elkaar zou komen ‘when hell freezes over’. Ondertussen startte Frey een redelijk succesvolle solocarrière, met onder meer de grote hit The Heat Is On uit de film Beverly Hills Cop en You Belong To The City uit de serie Miami Vice. In 1994 gebeurde dan toch wat Don Henley eerder nog onmogelijk achtte: er kwam een Eagles-reünie en er verscheen een zeer goed verkopende liveplaat met de logische titel Hell Freezes Over. Sindsdien bleven de zalen vollopen voor de shows van de band.

Gisteren overleed Frey, die al een tijdje ziek was, op 67-jarige leeftijd aan de complicaties van reumatoïde artritis, een dikkedarmontsteking en een longontsteking. “Glenn was degene die alles startte”, schrijft Don Henley over het verlies van zijn collega. “Hij was de man met het plan. Hij had een encyclopedische kennis van populaire muziek en een enorme werkethiek. Hij was grappig, koppig, levendig, vrijgevig, enorm getalenteerd en gedreven. Ik geloof niet echt in het lot, maar ik weet wel dat in 1970 mijn leven voorgoed veranderd werd toen ik Glenn Lewis Frey ontmoette. En uiteindelijk had het een impact op miljoenen mensen over de hele wereld.”

Oude vriend Bob Seger, die in de sixties al samenwerkte met Frey, herinnert zich ondertussen in een interview met Billboard: “Ik wist gelijk dat hij iets bijzonders had. En vergis je niet: hij was de leider van de Eagles.”