“Met zijn fenomenale basspel beïnvloedde hij talloze bassisten over de hele wereld, waaronder ook veel van de bekende artiesten van tegenwoordig”, schrijven de overige bandleden van Yes op Facebook na het overlijden van Chris Squire (links op de foto hierboven). “Chris was ook een fantastische songwriter, die meeschreef aan veel van Yes’ meest innemende muziek.” De bassist en mede-oprichter van de beroemde progband overleed gisteren op 67-jarige leeftijd.

Squire was het enige lid van Yes dat deel uitmaakte van alle bezettingen die de band heeft gehad (en dat waren er nogal wat) en was met zijn unieke baslijnen bepalend voor de sound. Voordat de progrockers wereldsuccessen boekten met albums als Fragile en Close To The Edge, zat de in Londen geboren bassist in de jaren zestig al bij een weinig succesvolle act met de naam Mabel Greer’s Toyshop, waar ook gitarist Peter Banks lid van was. Met zanger Jon Anderson, toetsenist Tony Kaye en drummer Bill Bruford richtten ze vervolgens Yes! (met uitroepteken) op en verschenen in 1969 en 1970 de eerste twee lp’s Yes en Time And A Word.

Het eerste grote succes volgde in 1971, nadat Banks vervangen werd door Steve Howe (ex-Tomorrow). The Yes Album bracht het kenmerkende Yes-geluid naar een groot publiek. Nadat nóg een cruciale bezettingswisseling plaatsvond – Tony Kaye moest plaatsmaken voor Rick Wakeman – ontstond de klassieke line-up van de band. Dat vijftal maakte ook de top 10-platen Fragile (1971) en Close To The Edge (1972). De jaren zeventig waren in artistiek opzicht het gouden decennium van Yes, ondanks het feit dat verschillende leden vertrokken (en later terugkeerden). In 1975 maakte Squire ook zijn veelgeprezen solo-lp Fish Out Of Water, dat in Engeland redelijk goed verkocht.

Squire is ook te horen op het wellicht bekendste (zij het niet heel representatieve) nummer van Yes, Owner Of A Lonely Heart, en begin jaren tachtig vormde hij ook heel even de supergroep XYZ met Jimmy Page en drummer Alan White. Hoewel hij nog enkele andere projecten opzette (bijvoorbeeld Squackett, een samenwerking met Steve Hackett), bleef de bassist trouw lid van Yes. Totdat hij vorige maand bekendmaakte dat hij een zeldzame vorm van leukemie had en niet mee kon doen tijdens de nieuwe tournee. Billy Sherwood, ex-lid van Yes, werd aangekondigd als zijn vervanger.

Gisteren maakte eerst huidig Yes-toetsenist Geoff Downes op Twitter bekend dat zijn bandmaat overleden was, waarna een officieel bericht op de Yes-Facebookpagina kwam te staan. Ex-zanger Jon Anderson plaatste ook een reactie op zijn website: “Chris was een heel speciaal onderdeel van mijn leven. We waren muzikale broeders. Hij was een ongelooflijk unieke bassist – heel poëtisch – en had een geweldige kennis van harmonie. We ontmoetten elkaar in een bepaalde periode waarin de muziek heel open was en ik voel me gezegend omdat ik zulke prachtige, avontuurlijke muziek met hem heb mogen maken.”