Richard Coughlan, de oorspronkelijke drummer van de progressieve rockformatie Caravan, is op 66-jarige leeftijd overleden. Hij speelde op geprezen albums als If I Could Do It All Again, I’d Do It All Over You en de klassieker In The Land Of Grey And Pink.

Coughlan, geboren in Kent, volgde in 1966 de beroemde Robert Wyatt op als drummer van The Wilde Flowers. Hoewel de band slechts kort bestond en geen echte successen boekte, was deze act van groot belang voor de zogeheten Canterbury Scene. De verschillende leden richtten namelijk de invloedrijke bands The Soft Machine en Caravan op.

“The Wilde Flowers gaven niet veel optredens”, vertelde Coughlan in de BBC-documentaire Prog Rock Britannia, “Misschien één per week, want we waren niet echt populair. De leden luisterden graag naar Thelonious Monk, John Coltrane en Dizzy Gillespie, en probeerden een soort dansbare versie van dat soort muziek te maken. Gewoon om anders en lastig te zijn.”

De overgebleven Wilde Flowers-leden Coughlan, bassist Richard Sinclair, gitarist Pye Hastings en toetsenist David Sinclair besloten verder te gaan onder de naam Caravan. Eenmaal gecontracteerd bij Verve Records verscheen in 1968 het titelloze debuut, waarop de band een eigen sound wist te ontwikkelen door psychedelische en progressieve rock te combineren met invloeden uit klassiek en jazz.

Het debuut werd twee jaar later overtroffen werd door de lp met de opmerkelijke titel If I Could Do It All Over Again, I’d Do It All Over You, maar voor velen is het voor progliefhebbers onmisbare derde album In The Land Of Grey And Pink (1971) het hoogtepunt uit het oeuvre van Caravan. Hoe goed Coughlan als drummer was, is onder meer te horen in het zeer complexe, ruim 22 minuten durende epos Nine Feet Underground. De artistieke hoogtijdagen uit de vroege jaren zeventig wist de band later niet meer te evenaren. Caravan ging begin jaren tachtig uit elkaar, maar was vanaf 1990 weer actief. De band stond vorige maand nog in de Boerderij te Zoetermeer, al was Coughlan wegens ziekte niet meer van de partij.

Op de officiële Facebook-pagina van Caravan werd het overlijden van Coughlan bekendgemaakt: “Met groot verdriet kondigen we aan dat Richard Coughlan op zondag 1 december overleden is. Richard was een van de oprichters van Caravan en langer dan 43 jaar de drummer. Hij stierf in zijn huis en verkeerde de afgelopen jaren in slechte gezondheid.”

Volgens Kent Online reageerde Caravan-bandlid Pye Hastings als volgt: “Richard was een uitstekende muzikant en zal voor altijd herinnerd worden. Niet alleen door ons, maar door fans overal ter wereld. Wat hij Caravan door de jaren heen gegeven heeft, was uniek en compleet onmeetbaar.”