Allen Lanier, een van de oorspronkelijke bandleden van Blue Öyster Cult, is gisteren op 67-jarige leeftijd overleden. De toetsenist en gitarist leed aan de longziekte COPD.

In het New York van 1967 vormt Lanier met gitarist Buck Dharma, zanger Les Braunstein (snel vervangen door Eric Bloom), bassist Andrew Winters en drummer Albet Bouchard de band Soft White Underbelly, dat na vele optredens en naamswisselingen in 1971 omgedoopt wordt tot Blue Öyster Cult. Vaak wordt gezegd dat Lanier de bedenker is van de puntjes op de ‘o’ in de bandnaam, maar Richard Meltzer (die vaak teksten schrijft voor de band) beweert dat het een idee van hem is.

De eerste twee albums Blue Öyster Cult (1972) en Tyranny And Mutation (1973) zijn in commercieel opzicht weinig succesvol, maar de band weet wel een ‘cult following’ op te bouwen. Allen Lanier krijgt een verhouding met een dan nog onbekende Patti Smith, later bekend als ‘The Godmother of Punk’, die poëtische teksten bijdraagt aan het werk van BÖC. Het werk van de band wordt dan ook gezien als een intelligentere vorm van heavy metal.

Na de briljante lp Secret Treaties (1974) breekt Blue Öyster Cult definitief door met de overbekende classic rock-kraker (Don’t Fear) The Reaper, van het album Agents Of Fortune (1976). Op die lp staat Lanier meer op de voorgrond; het nummer True Confessions is door hem geschreven en gezongen. Hij werkt ook als co-auteur of gastmuzikant mee aan een drietal beroemde albums van Patti Smith: Horses (1975), Radio Ethiopia (1976) en Easter (1978).

Blue Öyster Cult blijft ondertussen redelijk succesvol met albums als liveklassieker Some Enchanted Evening (1978) en Fire Of Unknown Origin (1981, inclusief de hit Burnin’ For You). Lanier verlaat de band in 1985, vanwege artistieke meningsverschillen (naar verluidt vindt de muzikant het nieuwe geluid van de band maar niets en is hij ook niet tevreden met het grote aantal schrijvers dat bijdraagt aan de songs). Op de eerstvolgende BÖC-studioplaat Club Ninja is zijn vervanger Tommy Zvoncheck.

Twee jaar later keert Lanier toch weer terug. Hij blijft toetsenist van Blue Öyster Cult tot hij in 2006 wil stoppen met optreden. Echter, in november 2012 verschijnt hij toch nog een laatste keer op het podium met zijn oude collega’s van de invloedrijke hardrockband, tijdens een concert in New York. Op 14 augustus overlijdt hij aan de gevolgen van de longziekte COPD.

Zanger Eric Bloom schrijft op Facebook: “Mijn goede vriend Allen Lanier is overleden. Ik zal hem missen ook al hebben we elkaar al een tijdje niet meer gesproken. Hij was een erg getalenteerd muzikant en denker. Hij was een gulzig lezer van allerlei dingen, vooral vergelijkende godsdienstwetenschappen. We hebben jaren samen gereisd en in de beginjaren waren we kamergenoten. We feestten, lachten en speelden. Alle Blue Öyster Cult-fans en bandleden zullen zijn dood betreuren.”