Tony Sheridan, de rock & roll-zanger die ‘the teacher’ werd genoemd door Paul McCartney, is zaterdag op 72-jarige leeftijd overleden. Met The Beatles werkte Sheridan samen aan de eerste uitgebrachte opnames van de band.

Sheridan, die eerder met beroemde muzikanten als Vince Taylor werkte, ontmoet The Beatles in 1960 in Hamburg, waar de band regelmatig optreedt. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en de toenmalige drummer Pete Best spelen in de Indra Club, terwijl Sheridan de nabijgelegen Top Ten Club aandoet.

Het duurt niet lang voordat Sheridan met The Beatles als zijn begeleidingsband optreedt. Ze duiken in 1961 ook met elkaar de studio in, nadat Bert Kaempfert van Polydor Records ze een platencontract aanbiedt. Aangezien het woord Beatles voor Duitsers als ´pidels´ (piemels) klinkt, wordt op advies van Kaempfert de naam veranderd in Tony Sheridan & The Beat Brothers.

De opnames resulteren in 1962 in de single My Bonnie, een traditioneel lied gearrangeerd door Sheridan, met als b-kant The Saints (een bewerking van When The Saints Go Marching In). Dit plaatje is in eerste instantie niet al te succesvol, maar wekt wel de aandacht van de latere Beatles-manager Brian Epstein. Onder diens hoede krijgt de band een braver uiterlijk en bereikt het viertal de status van supersterren.

My Bonnie en de andere sessies met Sheridan worden in latere jaren nog meerdere keren opnieuw uitgebracht. Zo verschijnt in Amerika de lp The Beatles With Tony Sheridan & Guests (1964), die de Billboard top 100 bereikt. Op de plaat staat ook de Beatles-instrumental Cry For A Shadow, die net zoals een door Lennon gezongen cover van Ain’t She Sweet, in dezelfde periode is opgenomen.

Tijdens de Vietnam-oorlog treedt Sheridan op voor Amerikaanse soldaten. Hoewel hij vele platen maakt, blijven echte noemenswaardig successen uit. In 2002 brengt de zanger nog een nieuw studioalbum uit met de titel Vagabond. Waaraan de zanger precies overleden is, blijft onduidelijk. Wel is bekend dat Sheridan in 2012 nog geopereerd wordt aan zijn hart.

Tony Sheridan mag dan slechts enkele opnames met de leden van The Beatles hebben gemaakt, ze zijn wel van groot belang geweest voor de rest van de carrière van de band. Daarmee is Sheridans rol in de geschiedenis van de popmuziek niet te onderschatten.