Hij kwam pas ver na de hoogtijdagen van The Allman Brothers Band bij het legendarische rockgezelschap, maar met zijn overduidelijke gitaartalenten liet ‘Dangerous’ Dan Toler toch een onuitwisbare indruk achter. Hij overleed maandag aan de gevolgen van de spierziekte ALS.

De geschiedenis van The Allman Brothers Band is, zoals we allemaal weten, doordrenkt met tragedie. Ex-leden die de band door de jaren heen ontvielen, zijn uiteraard gitarist Duane Allman (overleden in 1971), bassisten Berry Oakley (1972), Larry Williams (1983) en Allen Woody (2000), en drummer David Toler (2011), de broer van de meest recente toevoeging aan deze lange en verdrietig stemmende lijst: Dan Toler.

Voordat Toler bij die band kwam, speelde hij al met Allmans-gitarist Dickey Betts en diens project Great Southern op de albums Dickey Betts & Great Southern (1977) en – met broer David – Atlanta’s Burning Down (1978).

Na het uiteenvallen van The Allman Brothers Band eerder in de jaren zeventig, keerde de band terug met de plaat Enlightened Rogues (1979), waarop Toler zijn debuut als tweede leadgitarist maakte. Als lid van de Allmans maakte hij nog twee studioalbums: Reach For The Sky (1980) en Brothers Of The Road (1981). Deze drie lp’s kwamen niet in de buurt van klassiekers als Idlewild South (1970) en Brothers And Sisters (1973), maar gaven Toler wel de ruimte om te excelleren als gitarist.

The Allman Brothers Band ging weer uit elkaar en bracht pas na Tolers vertrek weer een album uit (Seven Turns, 1990). In de tussentijd kwam de band echter weer even bij elkaar voor reünieshows in 1986, en werd Toler leadgitarist van de Gregg Allman Band op het succesvolle album I’m No Angel (1986, de titeltrack is onderaan dit bericht te beluisteren) en opvolger Just Before The Bullets Fly (1988).

Met John Townsend (in Amerika enigszins bekend van de Sanford-Townsend Band) richtte de gitarist The Toler/Townsend Band op. Daarvan verscheen een titelloos album in 2009. In 2011 werd bij de gitarist ALS geconstateerd. Zijn laatste project was een samenwerking met zanger/gitarist Doc Tucci. The Toler Tucci Band bracht vorig jaar de plaat Doc’s Hideaway uit.

Het overlijden van Toler werd via Facebook aangekondigd. Chaz Trippy, percussionist van The Gregg Allman Band, meldt in de Sarasota Herald Tribune: “Zijn vermogen mensen aan het lachen te krijgen en goed en gelukkig te laten voelen, was geweldig. Die glimlach van hem was gewoon een . God, wat bespeelde hij graag zijn gitaar.”

Dan Toler is 65 jaar geworden.