Gitarist Dick Wagner, bekend van zijn werk met onder anderen Alice Cooper en Lou Reed, is gisteren op 71-jarige leeftijd overleden. Naast zijn onvergetelijke gitaarpartijen op andermans platen schreef hij mee aan hits als Shine Silently van Nils Lofgren.

Wagner werd onlangs in een ziekenhuis in Arizona opgenomen vanwege ademhalingsproblemen, nadat hij eerder al een hartoperatie onderging. Gisteren maakte de website van de gitarist het nieuws van zijn overlijden bekend: “Het is met groot verdriet dat we laten weten dat Dick Wagner deze wereld verlaten heeft. Dick had een groot hart, misschien dat het hem daarom zo veel problemen bezorgde. Zijn hart was gewoon gevuld met te veel liefde, muziek en leven.”

In zijn carrière werkte Wagner met veel grote classic rock-namen, maar met niemand anders wordt hij zo vaak geassocieerd als met Alice Cooper. De in Iowa geboren gitarist maakte in de vroege jaren zeventig even deel uit van de band Ursa Major, die een plaat maakte met producer Bob Ezrin (bekend van Cooper-klassiekers als Billion Dollar Babies). Via hem kwam Wagner in contact met de excentrieke rockster en mocht hij meespelen in het nummer My Stars van het album School’s Out (1972).

In het jaar erna werkte Wagner met Lou Reed aan het duistere conceptalbum Berlin (ook al geproduceerd door Ezrin), waarna hij ook toerde met de voormalige Velvet Underground-zanger en gitarist. Die tournee leverde het beroemde livealbum Rock ‘N’ Roll Animal op. In die band speelde ook Steve Hunter, een andere topgitarist die nog veel met Wagner en Alice Cooper zou samenwerken.

Het eerste resultaat van die collaboratie was Alice’s eerste soloplaat Welcome To My Nightmare (1975), die onder meer het mede door Wagner geschreven Only Women Bleed bevat. Hij en Steve Hunter bewezen zich ook live een geweldig gitaarduo. Wagner speelde mee op veel volgende Alice Cooper-albums, waaronder Goes To Hell (1976) en de meest recente plaat Welcome 2 My Nightmare (2011), uiteraard een vervolg op die eerste volledige lp die Wagner in 1975 maakte met de shockrocker.

Wagner schreef mee aan enkele grote rockhits: behalve de Alice Cooper-ballad How You Gonna See Me Now deelde hij ook de credits voor onder meer Shine Silently van E-Street Band-gitarist Nils Lofgren. Zijn gitaartalent is verder te horen op albumklassiekers als Destroyer van Kiss en het debuut van Peter Gabriel.

Alice Cooper gaf met het volgende bericht een reactie op het overlijden van zijn bandmaat: “Ook al weten we dat het onvermijdelijk is, we verwachten het nooit als we plotseling onze naasten verliezen. Dick Wagner en ik deelden net zoveel plezier als succesvolle platen. Hij was ‘one of a kind’. Hij is onvervangbaar. Zijn stijl van spelen en schrijven zie je niet meer tegenwoordig en ik heb met weinig andere muzikanten met zoveel plezier gewerkt als met Dick Wagner.”

“Veel van mijn succes op de radio is te danken aan mijn samenwerking met Dick. Niet alleen op het podium, maar ook in de studio. Enkele van mijn grootste singles waren ballads die ik met hem schreef. Er was gewoon een soort magie als we samen schreven. Hij was altijd in staat om het juiste akkoord te vinden dat paste bij wat ik aan het doen was. We danken altijd dat onze beste vrienden net zo lang blijven leven als wijzelf, maar het nieuws van Dicks overlijden kwam als een plotselinge schok en het is een enorm verlies voor mij, de rock & roll en zijn familie.”