Hollywood Undead – Five

De mannen van Hollywood Undead brachten twee jaar geleden hun laatste album uit, genaamd “Day of the Dead”. Begin 2018 komt de band naar Utrecht voor een show in TivoliVredenburg. Tijdens dit concert zal Hollywood Undead alweer nieuw materiaal hebben, want hij komt namelijk met een nieuw album: “Five”.

Het album wordt geopend met een vuil gitaarriffje in het intro van “California Dreaming”. Snelle, daadkrachtige vocalen passen hier perfect bij. Maar wanneer je bij het refrein aankomt, is meteen het zwakke punt van het album duidelijk: bepaalde momenten op het album zijn veel te soft en zelfs mierzoet te noemen. De hoge vocalen vallen totaal uit de toon in vergelijking tot de ruigere delen van de tracks en halen hierdoor het niveau naar beneden. Dit gebeurt op meerdere punten van de plaat, zo ook met het door elektronische invloeden doordrenkte “Bad Moon”. Met dit nummer is het maar al te duidelijk dat Hollywood Undead beter harde dan rustige muziek kan maken. De melodie is eentonig en het nummer lijkt ellenlang door te gaan, ook al duurt de track maar een kleine vier minuten.

Gelukkig kent het album ook goede punten. Zo is de band nog meer gaan leunen op invloeden vanuit de hiphop, wat hem goed siert. In “Renegade” hoor je dit in de coupletten, waar moeiteloos over ruige gitaren heen gerapt wordt. Een snoeiharde breakdown in de bridge maakt dit nummer een waar hoogtepunt. “Black Cadillac” kent dezelfde formule, maar wordt vooral naar een hoger niveau getild door een feature van B-Real, bekend van Cypress Hill en Prophets of Rage. Op “Cashed Out” doen de vocalen en de beat zelfs denken aan de muziek van hiphoplegende Eminem. Enkel de teksten van Hollywood Undead voldoen niet aan deze standaard, want clichématige lyrics over feestjes heeft de band nog niet afgeleerd: “Spending all this money, high as fuck, ain’t coming back down.” Maar eerlijk is eerlijk, dat hoort ook wel een beetje bij de authentieke Hollywood Undead-ervaring.

De aparte mengelmoes van rock en hiphop zorgt ervoor dat het album van begin tot eind de aandacht van de luisteraar vasthoudt. Op “Bang Bang” is er een goede balans gevonden tussen ruige vocalen en cleans, rap, elektronische beats en harde gitaren. De plaat wordt afgesloten met “Your Life”, maar deze track is eigenlijk nèt iets te soft om echt een knallende afsluiter te zijn.

Op zich heeft Hollywood Undead een interessant album neergezet, want door de mix van genres en sterke instrumentatie gaat het niet snel vervelen. Toch gaat het album soms te erg van de hak op de tak, waardoor het evenwicht in de tracks in veel gevallen verdwenen is. “Five” is al met al een leuk album voor de fans, maar helaas niet baanbrekend.

Beoordeling: 6,5/10
Releasedatum: 27 oktober 2017
Label: A&M/Octone Records