Vrijdag 1 en zaterdag 2 december trok de Tilburgse Guus Meeuwis voor het tweede jaar naar de Amsterdamse Ziggo Dome voor de wintereditie van Groots met een Zachte G. In 2016 stond de Brabantse nederpopzanger voor het eerst in de Ziggo Dome waarmee een nieuwe jaarlijkse traditie werd geboren. Het inmiddels welbekende concept van Groots met een Zachte G bleek ook in de Ziggo Dome een succesformule te zijn. Niet gek dat de, veelal Brabantse, fans weer in grote getalen naar de Ziggo Dome trokken voor een gezellige en muzikale avond.

Want, stiekem is dat een heel groot onderdeel van de succesformule van Groots met een Zachte G: De Brabantse gezelligheid. Al bij binnenkomst in de Ziggo Dome werd het publiek geconfronteerd met het welbekende ‘Groots-sfeertje’. Radiopresentatoren Coen Swijnenberg en Sander Lantinga verzorgden het interactieve voorprogramma en warmden het publiek op waarna Meeuwis en band zelf het podium beklommen.

Groots met een Zachte G heeft vele tradities, een daarvan is het introfilmpje alvorens het feest losbarst. Dit jaar zagen we Sinterklaas en de Kerstman voor de backstage-ingang van de Ziggo Dome, Sinterklaas voerde een discussie met de kerstman over de feestdagen en zijn aanwezigheid bij het concert. De oude goedheiligman is van mening dat de kerstman niets te zoeken heeft bij het concert gedurende ‘zijn’ feestdagen, aldus sinterklaas. Hij misleidde zijn feestdagenrivaal en stuurde hem naar het Eindhovense PSV-stadion waar in de zomer de Groots met een Zachte G-concerten plaatsvinden.

Gedurende het concert vormde het introfilmpje een rode draad door de avond, sinterklaas kwam in vol ornaat op een stoomboot de zaal binnen, terwijl de kerstman schitterde door afwezigheid. Meeuwis kreeg van de goedheiligman gedurende de avond een drietal cadeaus: Gastartiesten. Aan het begin van de avond verscheen volkszanger André Hazes op het toneel die samen met Meeuwis ‘Geef Mij Je Angst’, het nummer van André’s vader, zong waarna hij solo ‘Eenzame Kerst’ en ‘Leef’ ten gehore bracht.

Later op de avond verscheen Diggy Dex als cadeau op het podium die samen met Meeuwis een jaaroverzicht zong in de vorm van het liedje ‘Tabee’. Een traditie die samen met de wintereditie van Groots in 2016 is geboren. Een bijzondere wending gedurende avond was het derde cadeau; De rock/punkband Indian Askin die onder andere een cover brachten van ‘Merry Christmas’. Een gewaagde gast in de line-up van deze wintereditie van Groots die met gemengde gevoelens werd ontvangen door het publiek.

Naast de vele cadeaus van de goedheiligman bracht Meeuwis uiteraard ook veel werk van zijn eigen repertoire ten gehore. De grootse feesthits van de zanger bleven niet onbespeeld, van ‘Mag Ik Dansen’, ‘Zo Ver Weg’ tot en met de klassiekers als ‘Het Is Een Nacht’ en ‘Tranen Gelachen’, allen werden ze luidkeels door het gewillige publiek meegezongen. Het resultaat? Opnieuw een concert waar de sfeer er goed in zat en het publiek precies kreeg wat ze van Meeuwis verwachtten.

Tegen het einde van het concert presenteerde Guus Meeuwis zelf zijn laatste gastact, Lee Towers verscheen op het podium en zette de Ziggo Dome volledig op zijn kop met ‘Sweet Caroline’ en ‘You’ll Never Walk Alone’ wat werd afgesloten met vuurwerk boven de hoofden van het publiek. Ruim 17.000 man zong harmonieus mee met Towers waarna Meeuwis samen met zijn publiek het nummer ‘Proosten’ zong. Afsluitend zong Meeuwis ‘Dankjewel’ en de feestklassieker ’T Dondert En Het Bliksemt’ waar de vele liters bier door de Amsterdamse concertzaal vlogen.

Geen concert van Guus Meeuwis kan voorbijgaan zonder dat hij het nummer ‘Brabant’ ten gehore brengt. Bij de wintereditie van Groots met een Zachte G 2017 bracht hij dit als toegift nadat hij van zijn enthousiaste publiek zijn slotapplaus ontving, een passende afsluiting van een fantastische avond. Meeuwis bewees opnieuw dat hij in staat is om een groot publiek te verengingen en hen allen een geweldige avond te bezorgen. Een avond vol Brabantse gezelligheid. Een grootse avond, zoals we dat van Meeuwis gewend zijn.