Greeley Estates – Calling All the Hopeless

Greeley Estates is een band die sinds de screamohoogtijdagen altijd een ondergeschoven kindje is gebleven. De Amerikanen brachten in 2008 het goed ontvangen “Go West Young Man, Let the Evil Go East” uit, maar hebben zichzelf sindsdien niet meer kunnen evenaren. Vier jaar na dubbel-EP “Devil Son” en “The Narrow Road” proberen de mannen het nog eens. Dit keer met zes tracks op de nieuwe EP “Calling All the Hopeless“. 

Naast de lekkere refreinen is de nasale stem van zanger Ryan Zimmerman wat de muziek echt uniek maakt. Op “Go West Young Man, Let the Evil Go East” weet hij met zijn stem een kwaadaardige, onheilspellende sfeer neer te zetten. Dat lukt op de rest van deze EP tot nu toe ook goed. Vooral de vocals van Zimmerman in “Wide Awake” klinken heerlijk en doen denken aan de hoogtijdagen van Greeley Estates. Het nummer is een pareltje en verdient zeker meerdere luisterbeurten.

De beuk gaat er daarna flink in op “Kill For You“. Het gestamp doet gelukkig geen afbreuk aan de opbouw en samenhang van de song. Maar de track is tot dusver wel de minst bijzondere van de EP. De draad wordt gelukkig weer goed opgepakt bij “Liminal Space (feat. Chad Moses)“. De gitaarriffs zijn veruit het bruutst van het hele schijfje en zetten meteen de toon voor de rest van de track. “Calling All the Hopeless” wordt afgesloten met “Saints and Sinners“. Het nummer is veruit het meest ‘radiovriendelijk’ van het hele schijfje. Het hoge meezinggehalte is voor de verandering prettig, maar het breekt verder geen potten.

Waar Greeley Estates eerder zwoer bij genadeloos hard rammen en een zo laag mogelijke gitaarstemming, zijn de rollen op “Calling All the Hopeless” omgedraaid. De band weet op kundige wijze melodie en variatie te verwerken in zijn herkenbare, onheilspellende sound. Tracks als “Wide Awake en “Liminal Space (feat. Chad Moses)” doen je sterk denken aan het Greeley Estates zoals we hem kennen uit 2008. De Amerikanen hebben dus zeker hun streken nog niet verleerd en hebben ongetwijfeld in de toekomst nog veel moois voor ons in petto.

Beoordeling: 8/10
Releasedatum: 27 juni 2017
Label: eigen beheer