In Paradiso vond maandagavond de uitreiking plaats van de Gouden en Zilveren Notekraker 2017. Opgericht in 1974 is deze prijs een welkome aanvulling op de prijzenkast van de vaderlandse artiesten. De prijs wordt door de artiesten namelijk aan elkaar gegund, zonder tussenkomst van een vak- of publieksjury. Na enkele formatwijzigingen zijn er uiteindelijk vier prijzen te verdelen. De Gouden Notekraker voor beste muzikale act en beste televisie(acteur) en de zilveren versie voor aanstormend talent in dezelfde categorieën.

Voor de categorie televisie waren 13 aanstormende talenten genomineerd waarbij vooral de televisieseries ‘De Maatschap’, ‘Petticoat’ en ‘Klem’ goed vertegenwoordigd waren. De uiteindelijke winnares Sarah Bannier mocht van haar vakgenoten de eervolle prijs in ontvangst nemen van Jörgen Raymann, die tevens de avond presenteerde.

De muzikale variant van de prijs werd in de wacht gesleept door Celine Cairo die duidelijk verrast was door deze bekendmaking. Haar debuutalbum ‘Free Fall’ werd al jubelend ontvangen.

Tussen de bekendmakingen van de genomineerden werd de avond vooral gevuld met muziek. Latere winnares Celine Cairo mocht de muzikale omlijsting aftrappen met ‘Friendly Fire’ en de nieuwe single ‘Quicksand’, welke aanstaande vrijdag 8 september uitkomt. Het blijft een bijzondere gewaarwording dat juist haar vakgenoten moeite hebben om de stilte te bewaren tijdens haar optreden. Het oeverloze geklets overstemde soms zelfs haar prachtige sound.

Sue The Night was genomineerd voor de Gouden Notekraker en leverde met ‘Wanderland’ een geweldig nieuw album welke geweldig tot haar recht kwam in Paradiso.

Hoewel Chef’Special bekend staat om de energieke shows hadden de heren besloten om een intiemere setting weer te geven. Een semi-akoestische set in een huiskamersfeer met de uitgeklede versie van ‘Amigo’ en de single waar het ooit mee begon: ‘Birds’.Chef'Special

De laatste genomineerden voor de hoofdprijs hadden duidelijk een geheel ander idee voor hun optreden. De Staat was namelijk van plan om het statige publiek de mond te snoeren en met een bak energie de boel eens lekker wakker te schudden. Met ‘Help Yourself’ werd al een duidelijk signaal afgegeven, maar de furieuze uitvoering van ‘Get On Screen’ kreeg het vijftal zelfs de acteurs aan het dansen. Mocht er nog iemand zijn die niet overtuigd was van De Staat, is dat maandagavond volledig teniet gedaan.De Staat

De prijzen waar het eigenlijk om draaide deze avond werden keurig bewaard tot na de live optredens om leegloop van de zaal te voorkomen. In de categorie televisie waren Jeroen van Koningsbrugge, Pierre Bokma en Georgina Verbaan genomineerd. Door haar briljante optreden in de serie ‘Klem’ was het niet meer dan logisch dat Georgina Verbaan de prijs op mocht halen. In een schitterende jurk wist zij echter niet veel meer uit te brengen dan wat gegiechel, aangesterkt met wat mooie Engelse krachttermen.

De absolute hoofdprijs werd echter aan het eind van de avond richting Gelderland vervoerd. De Staat was eerder al overtuigend met hun optreden, maar ook de collega’s uit de muziekindustrie gunden de Gouden Notekraker aan Torre, Jop, Tim, Vedran en Rocco. Hiermee is ook de laatste prijs binnen gehaald na lancering van succesalbum ‘O’ en kunnen de mannen met een gerust hart aan de slag met het nieuwe album, misschien wel met de naam ‘Nut Cracker’?