Bernie Worrell, de toetsenist van Parliament-Funkadelic en de Talking Heads, is overleden. De muzikant verloor zijn strijd tegen longkanker. Worrell, bekend als The Wizard of Woo, verhuisde in de jaren ’70 naar Detroit met de doo-wop band The Parliaments, inclusief bandleider George Clinton en backingband The Funkadelics. Aldaar verwierven ze faam als Parliament-Funkadelic, de pioniers van de funk en soul.

Worrell was de tweede muzikant die ooit de originele Moog synthesizer en de Minimoog in ontvangst mocht nemen waardoor hij P-Funk haar revolutionaire geluid kon geven en waarmee hij de basis legde voor de R&B muziek. Tesamen met de rest van P-Funk werd Worrell in 1997 toegelaten tot de Rock and Roll Hall of Fame.

Begin jaren ’80 nam Parliament-Funkadelic een pauze, Worrell greep deze pauze aan om te gaan samenwerken met de Talking Heads. Ook al werd hij nooit een officieel lid van de band werkte hij met David Byrne’s band tot ze in 1991 uit elkaar gingen. Worrell is te oren op ‘Speaking in Tongues’ alsmede het ‘Stop Making Sense’ live album en concert film. Tijdens de toetreding van de Talking heads tot de Rock and Roll Hall of Fame in 2002 trad de toetsenist nog eenmaal op met de band.

Gedurende de jaren ’90 en ’00 bleef hij actief met de Parliament-Funkadelic, buiten dit werd Worrell beroemd door zijn bijdrages aan diverse genres en superbands. Hij trad op met Gov’t Mule; maakte deel uit van Black Jack Johnson met Mos Def, Will Calhoun, Doug Wimbish, en Dr. Know; richtte hij Colonel Claypool’s Bucket of Bernie Brains en Les Claypool, Buckethead, en Bryan Mantia op. Hij is ook te horen op Fela Kuti’s uit 1995 daterende album ‘Army Arrangement’ en verscheen hij wederom op het witte doek in de film ‘Ricki and The Flash’, dit als toetsenist voor Meryl Streep’s band. Tussen al dit door bracht Worrell tussen 1978 en 2016 ook nog 12 solo albums uit.

Begin dit jaar kreeg de toetsenist de diagnose longkanker. Zijn vrouw Judie hield sindsdien zijn persoonlijke Facebook pagina bij. Afgelopen vrijdag posstte ze: “AT 11:54, June 24, 2016, Bernie transitioned Home to The Great Spirit. Rest in peace, my love — you definitely made the world a better place. Till we meet again, vaya con Dios.”

Bernie Worrell is 72 jaar geworden.