For the Fallen Dreams imponeert op “Six”

Het is alweer vier jaar geleden dat metalcoreformatie For the Fallen Dreams zijn laatste plaat uitbracht, genaamd “Heavy Hearts“. Het is dus de hoogste tijd voor een nieuw album. De naam gaat samen met de hoeveelheid albums de band met de release van deze plaat heeft uitgebracht: “Six“.

Het eerste nummer “Stone” doet zijn naam eer aan, want deze begint de plaat steenhard. Een melancholische, door electronica beïnvloede gitaar opent het nummer, maar de band draait het roer binnen enkele seconden om. Een muur aan geluid komt je tegemoet: scheurende gitaren, razendsnelle drums en een mix van screams en clean vocals van zanger Chad Ruhlig blazen je omver. Ook “The Undertow” komt even hard aan. De lichte hardcoreinvloeden zijn verfrissend om te horen bij een moderne metalcoreband, want dat hoor je niet vaak meer. Vooral de grunts na de breakdown laten de nekharen van menig luisteraar overeind staan.

De balans tussen kalmere en snoeiharde stukken is op tracks als “Forever” en “Two Graves” perfect gevonden. Vooral op de laatstgenoemde track is dit een waardevolle toevoeging. De screams zijn met emoties doordrenkt en de subtiele, maar nog steeds knalharde gitaarriffs spelen daar perfect op in. Het schrille contrast met de meer melodische, rustige stukken is kippenvelwaardig. Een meesterlijke metalcoretrack!

Hypnosis” is een minder sterk nummer op deze plaat. Echt pakkend zijn de coupletten niet en het refrein is zelfs enigszins cliché. Muzikaal gezien is deze track niet slecht, maar wel enigszins braafjes vergeleken met de rest van de plaat. “Void” maakt dit gelukkig alweer snel goed. Dit is verreweg de meest melodische track op de plaat. Het nummer geeft elk bandlid de ruimte om te laten zien dat hij ook gas terug kan nemen en even goed kan klinken. Toch verliest For the Fallen Dreams het ruige randje waar hij zo goed in is niet. “The Storm” geeft de luisteraars nog één keer de kans intens te genieten. Een episch refrein, in combinatie met een paar van de hardste coupletten op de plaat, sluit “Six” waardig af.

For the Fallen Dreams heeft zijn tijd genomen voor deze plaat, maar dit heeft zijn vruchten volledig afgeworpen. Vrijwel alle tracks staan zo stevig als een huis, maar ook als geheel is dit schijfje een geweldige luisterervaring. “Six” is een release die fans van metalcore niet mogen missen en hoogstwaarschijnlijk voor een tijdlang op repeat zullen hebben staan.

Beoordeling: 9/10
Releasedatum: 16 februari 2018
Platenlabel: Rise Records

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp: