Flamenco Biennale 2017 met topgitaristen

Flamenco Biennale 2017 met topgitaristen

De zesde Flamenco Biënnale Nederland vindt plaats in acht steden van 13 t/m 29 januari en zal opnieuw laten zien dat de eeuwenoude flamencokunst anno 2017 bruist van leven. Met nieuwe eigen creaties, samenwerkingen en coproducties, workshops en masterclasses, muziek, zang en dans. En natuurlijk véél gitaar! Behalve dat de gitaar in bijna iedere productie te horen zal zijn, treden ook een aantal flamencogitaargrootheden op.

In de gitaar van Pepe Habichuela ligt zestig jaar flamencogeschiedenis besloten, vol glorieuze momenten aan de zijde van grote zangers als Camarón de la Isla en Enrique Morente. In het Bimhuis-recital reist hij solo langs de belangrijkste momenten uit zijn carrière en zal hij samenspelen met Enrique ‘Kiki’ Morente Jr. die het erfgoed van zijn vader voortzet. In Grounds speelt hij een double bill met gitarist Alfredo Lagos.
Januari: 21, Bimhuis, Amsterdam; 22, Grounds, Rotterdam

Toen Rafael Riqueni in 2014 een grandioze rentree maakte werd hij bejubeld met “de nieuwe god van de flamencogitaar neemt plaats op zijn troon.” Hij komt voor twee concerten en twee workshopdagen naar de Flamenco Biënnale. Tijdens de concerten presenteert hij zijn nieuwe album ‘Parque De María Luisa’. In de workshops (steeds overdag) krijgen gitaristen de unieke kans om Riqueni’s techniek en compositietalent van dichtbij mee te maken. Aan de hand van zijn oeuvre ga je aan de slag met harmonie en compositie. Je kunt je inschrijven op niveau midden (meer dan vijf jaar ervaring) en gevorderd (meer dan zeven jaar ervaring).
Januari: 25, Bimhuis, Amsterdam; 27, Rasa, Utrecht; 28, Lloyd Hotel, Amsterdam (workshop); 29, Lloyd Hotel, Amsterdam (workshop); informatie en inschrijven workshops: [email protected]Ook Nederlandse flamencogitaristen zijn ruim vertegenwoordigd op de Flamenco Biënnale:
Tino van der Sman
presenteert zijn nieuwe album:  
Januari: 14, Rasa, Utrecht (Gala van de Nederflamenco); 15, Rotterdamse Schouwburg

En Tino van der Sman doet tevens concerten met Orquesta Chekara:
Januari: 19, De Doelen, Rotterdam; 20, Podium Mozaiek, Amsterdam; 21, Rasa, Utrecht; 22, De Roma, Antwerpen

Edsart Udo de Haes, die ook net een nieuwe plaat uit heeft (zie recensie in rubriek Output), brengt in het programma Tiempos Nuevos jazz en flamenco bij elkaar:
Januari: 20, TivoliVredenburg, Utrecht; 26, Nieuwe Regentes, Den Haag

Arturo Ramón speelt in het fusieprogramma Fado & Flamenco:
Januari: 18, De Doelen, Rotterdam; 22, Theater De Lieve Vrouw, Amersfoort; 27, De Nieuwe Regentes, Den Haag

Het programma van de Flamenco Biënnale is nog véél uitgebreider dan wat we hier kunnen vermelden. Voor het volledige programma in de acht steden, ga naar:

U kunt meer van het nieuws op de bron lezen