Het Utrechtse festival deBeschaving stopt definitief. Dat heeft de organisatie vandaag bekend gemaakt. Eerder maakte de organisatie al bekend dat er dit jaar geen editie kwam. Maar nu is ook Stichting deBeschaving door de rechtbank Midden-Nederland in staat van faillissement gesteld.

Het festival vond jaarlijks plaats in de Botanische Tuinen op het Science Park Utrecht/De Uithof. Op de laatste editie die precies een jaar geleden plaats vond waren er optredens van o.a. Jett Rebel, My Baby, Dotan en Skip&Die. Ook was het festival inmiddels uitgegroeid tot een evenement dat veel meer is dan zomaar een festival. Zo was er vorig jaar jaar een offline experiment (waarbij bezoekers hun smartphone konden laten afplakken), en waren er lezingen van o.a. Fidan Ekiz, Ronald Giphart en Nico Dijkshoorn. In eerdere jaren waren er ook optredens van o.a. Kensington, Typhoon, Blaudzun, Kate Nash, Novastar, De Staat en Babyshambles.

In een persbericht schrijft de organisatie: “We hebben er alles aan gedaan om het festival doorgang te laten vinden, maar de verwoede pogingen hebben niet mogen baten. Met pijn in ons hart hebben we uiteindelijk moeten constateren dat het niet meer gaat.”

Het festival begon in 2007 in Leidsche Rijn. Er zijn uiteindelijk 10 edities geweest van deBeschaving.