Het zijn tragische tijden voor de overgebleven leden van Jefferson Airplane en de fans van de band. Op dezelfde dag (afgelopen donderdag) dat gitarist/oprichter Paul Kantner stierf, is ook de oorspronkelijke zangeres Signe Anderson overleden, zo werd gisteren bekendgemaakt. Ze is 74 jaar geworden.

Voordat de iconische Grace Slick het gezicht van Jefferson Airplane werd, zong Signe Toly Anderson bij de beroemde psychedelische rockband, nadat ze gevraagd werd door gitaristen Paul Kantner en Marty Balin. De in Seattle geboren vocaliste maakte de opnames van het weinig succesvolle debuutalbum Jefferson Airplane Takes Off (1966) nog mee, maar omdat ze inmiddels zwanger was, besloot ze de band te verlaten. Haar laatste show als zangeres van Jefferson Airplane vond plaats op 15 oktober 1966 in San Francisco, waarna ze nog wel optrad met de band Carl Smith And The Natural Gas Company.

Hoewel het grote succes dus pas aanbrak nadat haar Grace Slick aantrad als haar opvolgster, schrijft Jefferson Airplane-gitarist Jorma Kaukonen op zijn website dat Anderson wel degelijk belangrijk was voor de band: “Signe was een van de sterkste mensen die ik ooit ontmoet heb. In de beginjaren was ze als een moeder voor ons, iemand die op meerdere momenten wijze woorden sprak. Ze was een belangrijk lid van onze kleine disfunctionele familie.”

Ook Marty Balin en bassist Jack Casady hebben inmiddels een reactie geplaatst op Andersons overlijden. “Ze was een lieve vrouw met een geweldige stem en een solide folk-achtergrond”, schrijft die laatste op Facebook. “Luister maar eens naar hoe ze de driestemmige samenzang op Jefferson Airplane Takes Off zo vol liet klinken… haar prachtige toon tussen die van Paul en Marty. Een verdrietige dag voor degenen die er nog steeds zijn.”

“Een lieve dame is heengegaan”, laat Balin ondertussen op zijn Facebookpagina weten. “In gedachten zie ik haar met Paul wakker worden in de hemel en tegen elkaar zeggen: ‘Hé, wat doe jij hier? Laten we samen een band starten.’ En even later doet ook Spencer [Dryden, drummer, overleden in 2005] mee.”

Het is niet bekend waaraan Signe Anderson overleden is.