Het tien-jarig jubileum van De Jeugd van Tegenwoordig is na de vele hoogtepunten bijna afgelopen en gaat het viertal hun elfde jaar in. Een rits uitverkochte optredens, afgeladen tenten bij festivals en natuurlijk het album ‘Manon’. Nederland kon er niet omheen en met een cover album ‘De Jeugd, Vertegenwoordigd’ komt er officieel een einde aan het jubileumjaar.

de jeugd vertegenwoordigd

Het concept van een coveralbum (of tribute album) is natuurlijk niet nieuw en hoewel het erg simpel lijkt kan zo’n album de plank volledig mis slaan. Kijkend naar de gebruikte titels zou het zomaar een fantastisch project kunnen worden. Naast de twee grote hits ‘Get Spanish’ en ‘Sterrenstof’ zijn het juist de kleinere toppers als ‘Niet Als Jouw’, ‘Het Mysterie Van De Koude Schouder’ en ‘Sexy Beesten’ die doen vermoeden dat het een mooi project zou kunnen zijn. Met uitvoerende artiesten als Peter Beense, Trafassi, The Kik en ene Daan is het enthousiasme echter al snel verdwenen.

De opening is meer dan redelijk met Nielson, Guus Meeuwis en New Cool Collective die ‘Sterrenstof’ in een heerlijk big band jasje hijsen. De muzikaliteit druipt er af en is het origineel goed intact gebleven, geheel in het verlengde van ‘Hollandse Meesters’ van Meeuwis. De versie van ‘Huilend Naar De Club’ door Glennis Grace is op haar manier nog redelijk te verwerken, maar dat ligt eerder aan de producer die enigszins het beroemde Bas Bron geluid bewaard heeft.

Er zijn helaas maar twee versies op het album die er met kop en schouders bovenuit steken. Ten eerste is dat de gevoelige versie van Frank Boeijen die ‘Het Mysterie Van De Koude Schouder’ op een geheel eigenwijze neerzet, zonder het origineel te verkrachten zoals Peter Beense dat doet met ‘Get Spanish’.Triggerfinger stond 4 jaar geleden al tijdens Lowlands met DJVT op het podium en destijds deden ze samen al ‘Sexy Beesten’. De versie op het album daardoor niet origineel, maar wat een briljante uitvoering is het geworden.

Naast de twee bovengenoemde pareltjes lijkt de rest van het album op een grote grap van DJVT. Je ziet Willie Wartaal, Vieze Fur, Faberyayo en Bas Bron van een afstand keihard lachend toekijken hoe dit rommeltje op een album is gezet. Als dat inderdaad de bedoeling was: missie geslaagd! (4/10)(TopNotch)