Greg Lake, een van de belangrijkste muzikanten uit de geschiedenis van de progressieve rock, is op 69-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. De zanger, bassist en gitarist speelde niet alleen mee op mijlpaal In The Court Of The Crimson King (1969) van King Crimson, ook vormde hij het succesvolle trio Emerson, Lake & Palmer. Classic Rock Mag eert de prog-grootheid met een selectie van de beste songs uit zijn hele carrière.

11. Greg Lake – I Believe In Father Christmas

Misschien wel de mooiste kerstplaat ooit. Dit nummer was vooral een grote hit in Engeland en komt wellicht daarom zelden langs op de radio rond de kerstdagen. I Believe In Father Christmas verscheen in 1975 als de eerste solosingle van Greg Lake. Ondanks de vermeende anti-religieuze boodschap werd het lied in Engeland alleen van de nummer 1-positie gehouden door Bohemian Rhapsody van Queen. In een andere, iets minder betoverende versie verscheen I Believe In Father Christmas ook op het ELP-album Works Volume 2 (1977).

10. Emerson, Lake & Palmer – Still… You Turn Me On

Een juweeltje van het ELP-album Brain Salad Surgery (1973) en wederom een ballade geschreven door Lake. Op de albumversie is behalve zijn stem en gitaar nog een ruime variatie aan instrumenten te horen, met uiteraard voortreffelijk spel van Keith Emerson. Hij en Palmer waren het niet helemaal eens met de keuze van Still… You Turn Me On als single. Tijdens optredens op bijvoorbeeld California Jam in 1974 (waar Deep Purple ook op het programma stond) speelde Lake zijn Still… You Turn Me On akoestisch.

9. Emerson, Lake & Palmer – Take A Pebble

Volgens sommige fans heeft ELP het debuutalbum uit 1970 nooit meer overtroffen. Niet alleen omdat hier het goedbedoelde maar nooit echt helemaal geslaagde humoristisch uitstapje van latere platen (bijvoorbeeld Benny The Bouncer op Brain Salad Surgery) ontbreekt, maar ook omdat de eerste lp gewoon een ontzettend solide set prachtige nummers bevat. Take A Pebble is een stuk van ruim twaalf minuten met meesterlijke passages en imponerend spel van Keith Emerson. Een logische fanfavoriet.

8. Emerson, Lake & Palmer – From The Beginning

Nog een rustigere compositie van Greg Lake en een van de beroemdste tracks van Emerson, Lake & Palmer. From The Beginning stond in 1972 op de succesvolle lp Trilogy en werd ook uitgebracht als single (met enig succes in Amerika). In 2013 bracht Lake een livealbum uit met de titel Songs Of A Lifetime, waarop hij een mooie akoestische versie van het lied speelt.

7. Emerson, Lake & Palmer – Lucky Man

Deze simpele akoestische ballad van Greg Lake werd in 1970 een hit voor ELP in Nederland. Lake begon al op 12-jarige leeftijd met het schrijven van dit lied. Emersons in één keer opgenomen moog aan het einde is legendarisch. Lucky Man werd op het laatste moment aan het debuutalbum Emerson, Lake & Palmer (1970) toegevoegd, omdat de lp anders niet lang genoeg duurde. Een wijze beslissing, zo bleek toen de single de hitlijsten bestormde.

6. King Crimson – Epitaph

“Confusion will be my epitaph/As I crawl a cracked and broken path/If we can make it we can all sit back and laugh/But I fear tomorrow I’ll be crying.” Epitaph (letterlijk: grafschrift), de derde track van het progkunstwerk In The Court Of The Crimson King, is duidelijk niet het meest opbeurende lied dat je ooit zult horen. Wel een van de beste, mede dankzij een sterke vocale prestatie van Greg Lake. Er werd later zelfs een platenlabel (Epitaph Records) naar dit nummer vernoemd.

5. Emerson, Lake & Palmer – Tarkus

Dit twintig minuten durende epos is werkelijk verbijsterend. Helemaal als je weet dat het hele stuk in slechts zes dagen werd opgenomen. De titeltrack van de tweede studioplaat Tarkus uit 1971 (met een kruising tussen een gordeldier en een tank op de fameuze hoes) bestaat uit zeven delen en neemt dan ook een hele plaatkant in beslag. Vanaf het eerste gedeelte Eruption, met groots spel van Emerson en Palmer, tot en met de climax van Aquatarkus is dit conceptstuk twintig minuten lang ELP op zijn best.

4. King Crimson – The Court Of The Crimson King

Met de (bijna-)titeltrack van In The Court Of The Crimson King (inclusief de passages The Return Of The Fire Witch en The Dance Of The Puppets) maakte King Crimson het meest toegankelijke stuk uit zijn oeuvre. Met indringende mellotronklanken van Ian McDonald en schitterende zang van Greg Lake ontstond dit ware progmeesterwerk, dat ook voortreffelijk is uitgevoerd op het livealbum The Tokyo Tapes van Steve Hackett (met King Crimson-alumnus John Wetton als zanger).

3. Emerson, Lake & Palmer – Peter Gunn Theme

“Ladies and gentlemen: Emerson, Lake and Palmer!”, luidt de legendarische aankondiging aan het begin van de hitversie van het Peter Gunn-thema. De compositie van Henry Mancini voor de gelijknamige televisieserie werd door ELP geüpdate tot een verslavende rockinstrumental, met Emersons scheurende synth op de voorgrond. De liveuitvoering was te vinden op In Concert (1979), een aardige comeback na de slecht ontvangen lp Love Beach. Als single werd Peter Gunn een megahit in Nederland.

2. Emerson, Lake & Palmer – Karn Evil 9

“Welcome back my friends to the show that never ends”, zingt Greg Lake in het tweede gedeelte van Karn Evil 9 – 1st Impression. Daarmee gaat de tweede lp-zijde van ELP’s Brain Salad Surgery (1973) van start, maar het 30 minuten durende spektakel begint al aan het einde van de eerste kant. In totaal bestaat het ingenieuze Karn Evil 9 uit drie impressies, waarvan geen moment verveelt. Welcome Back My Friends To The Show That Never Ends werd in 1974 ook de titel van een uitstekend livealbum van het trio. ELP’s magnum opus.

1. King Crimson – 21st Century Schizoid Man

Bijna 45 jaar na de release blaast 21st Century Schizoid Man de luisteraar nog steeds omver met een dijk van een gitaarriff, de bijna griezelige vervormde stem van Greg Lake en een totaal onconventionele opbouw. Een sample van deze rockklassieker was later te horen in een nummer van rapper Kanye West, tot groot ongenoegen van Fripp. Het gitaargenie had zijn toestemming niet gegeven, waardoor er een strijd met het label Universal Music Group ontstond. Als je het ons vraagt, moet je ook afblijven van een geniaal nummer als 21st Century Schizoid Man, dat z’n tijd ver vooruit was.