Vier maal trad Bob Dylan de afgelopen week op in Nederland. Maandag was het Muziekgebouw Eindhoven de locatie van handeling en de afgelopen drie dagen trad de grootmeester der popmuziek op in Carré. Het hoogste aantal optredens in ons land in één tourleg, maar ook een reeks van uitzonderlijk hoog niveau.

Zelden was Bob Dylan zó goed bij stem. Houdt de maestro zijn publiek voor de gek, door voor elke soort muziek de juiste stem te vinden? ‘The voice of the promise of the 60’s counterculture’ zingt en speelt tegenwoordig naast eigen materiaal ook nummers van Frank Sinatra. En voor deze croonerstijl heeft Dylan een eigen stem uit zijn vocalenkast getrokken.

Ook tijdens zijn Nederlandse optredens speelt Dylan materiaal dat door Frank Sinatra bekend is geworden. Nummers als The Night We Called It A Day, Why Try To Change Me Now, What’ll I Do en het schitterende Autumn Leaves passeren de revue. Uitgekleed van hun big band-versies, maar volledig ingebed en uitgevoerd volgens Dylans eigen smaak. Opvallend is hoe enthousiast het publiek reageerde als een Sinatra-song door de band wordt ingezet.

Als je niet beter wist, zou je de crooners als ‘eigen materiaal’ van de singer-songwriter beschouwen. Maar het publiek weet beter, want Dylan wordt door zijn eigen fans nauwlettend in de gaten gehouden. Zelfs zo in de gaten, dat vaak dezelfde avond al de setlist op internet is te vinden.

Sinds jaar en dag speelt de grootmeester der popmuziek een vaste speellijst. Alle nummers worden avond aan avond in dezelfde volgorde voorgeschoteld. Voor de Nederlandse optredens was dat afgelopen week niet anders. Saai is het nooit geweest, want je krijgt geen exacte kopie van de voorgaande avond.

Mooie uitvoeringen van de laatste show in Carré zijn onder meer She Belongs To Me, Pay In Blood, Autumn Leaves en een zeer strak Love Sick. Driewerf hulde voor de begeleidingsband, die de zanger uitstekend hebben ondersteund. En dat al voor een handvol jaren – als het niet meer is.

Vier optredens in Nederland, het geluk kan niet op voor de nuchtere Hollandse Dylan-fans. Maar deze optredens smaken naar meer. Het is te hopen dat we binnen twee jaar weer op audiëntie mogen bij hem.