In 1974 startte de regionale Duitse omroep WDR, die vanuit Keulen opereert, met live-concerten van bands. In het begin vanuit een van de eigen studio’s, later ook vanuit clubs, concertzalen, stadions en festivals. Heel bekend (ook in ons land) werden de Rockpalast Nachten, die live werden uitgezonden vanuit de Grugahalle in Essen. In 1986 verdween het programma, om met voornamelijk dezelfde mensen onder de naam Rocklife terug te keren. In 1995 werd de naam weer gewijzigd in Rockpalast en sindsdien is er iedere zondagnacht een uitzending op WDR te zien. Liefhebbers van volledige concerten kunnen dan ook nog steeds wekelijks hun hart ophalen. Naast optredens van ‘nieuwe’ artiesten en bands wordt ook regelmatig een duik in het archief gedaan.

Uit dat archief (met inmiddels duizenden concerten) worden zo nu en dan optredens gehaald die op cd en dvd verschijnen. Het van oorsprong Duitse Repertoire Records heeft inmiddels verscheidene releases op de markt gebracht. Kortgeleden waren dat de hieronder besproken live-sets:

Climax Blues Band
Het optreden van deze Britse band werd op 18 januari 1976 opgenomen in Studio A van de WDR. Eerlijk gezegd kende ik de band alleen van naam, maar na het bekijken en beluisteren van deze cd/dvd-set is dat wel veranderd. De vijf muzikanten spelen in ruim 56 minuten negen songs, waarvan drie covers van o.m. Robert Johnson en Willie Dixon. Voor de zang hadden zanger-gitarist Peter Haycock, zanger-saxofonist-mondharmonicaspeler Colin Cooper en bassist-zanger Derek Holt steeds twee microfoons die op of naast elkaar waren gemonteerd. De een voor het zaalgeluid en de ander voor de opname. Dit werkte prima, behalve voor Colin Cooper, wiens zangpartijen vaak veel te zacht zijn. Ondanks dat de opnames gerestaureerd en geremasterd zijn, is hier helaas niets aan verbeterd. Peter Haycock is een uitstekende gitarist, wat vooral tot uiting komt in zijn solo’s en met name in Country Hat en Come On In My Kitchen. Het publiek in de studio lijkt te bestaan uit jonge schooljeugd met leerkrachten, die het Engels nog niet zo goed beheersten. Uiteindelijk krijgt de band ze toch nog aan het meezingen!

Streetwalkers
Op deze 2cd/1dvd-set zijn twee optredens van de eveneens Britse band Streetwalkers uit maart 1975 en april 1977 vastgelegd. In 1975 heette de band overigens nog Chapman-Whitney Streetwalkers en eigenlijk was het een voortzetting van de band Family, waarin Roger Chapman de leadzanger en Charlie Whitney de gitarist was. Streetwalkers was erg populair in Duitsland en trad dan ook regelmatig op bij onze oosterburen. In de 1975-bezetting zien we een jonge Nicko McBrain, die we vooral kennen als drummer van Iron Maiden. Alle twintig gespeelde songs zijn door Roger Chapman geschreven, meestal samen met Charlie Whitney. Je moet wellicht wel even wennen aan het stemgeluid van Chapman, maar is dat eenmaal het geval dan is het genieten van songs als Hangman, Crawfish, Toenail Draggin’ en Mama Was Mad.

Dave Edmunds
Het optreden van deze legendarische Engelse rocker die ooit bekend werd met Love Sculpture, werd opgenomen tijdens het jaarlijkse Loreley Open Air Festival in Sankt Goarshausen, op 20 augustus 1983. Edmunds was die dag de opener van het live op tv uitgezonden festival, waar verder optredens te zien waren van U2 (!), The Stray Cats, Joe Cocker en headliner Steve Miller Band. In een klein uur speelden Dave en zijn band maar liefst zeventien songs, van het kaliber kort en goed. Na de opener Springsteens From Small Things Big Things Come en Chuck Berry’s Dear Dad volgen veel klassiekers uit het Dave Edmunds repertoire, zoals Elvis Costello’s Girl’s Talk en de door gitarist Rory Bremner gezongen Loud Music In Cars en verder songs als Queen Of Hearts, I Knew The Bride (When She Used To Rock And Roll), Crawling From The Wreckage en Let’s Talk About Us. Toetsenist Geraint Watkins zingt zijn eigen I Don’t Wanna Be In Love en natuurlijk ontbreekt ook I Hear You Knocking niet. Mooi concert, dat ook mooi is vastgelegd, met regelmatig mooie beelden van de omgeving van de concertlocatie (de Rijn en de bossen).

Voor al deze cd/dvd-sets geldt dat ze in een mooie digipack zijn verpakt en er een mooi boekje met foto’s en uitgebreide liner notes bij zit. Hopelijk kunnen we binnenkort nog meer van dit soort releases verwachten, want er zijn nog heel wat concerten niet uitgebracht!