Caliban levert prima luistermateriaal maar verrast niet op “Elements”

De Duitse metalcoreband Caliban bestaat inmiddels al meer dan 20 jaar en kan dus gezien worden als een enorm ervaren band. Het geluid van de groep is door de jaren heen nauwelijks veranderd, maar wel geperfectioneerd. De mannen zijn enorm goed op elkaar ingespeeld, aangezien de bezetting van de Duitsers al sinds 2005 onveranderd is gebleven. Met “Elements” brengt Caliban alweer zijn elfde album uit. Weet de band nog steeds even goed te vermaken?

Before Later Becomes Never” is een hoogtepunt op de plaat en was daarom een goede keuze als single. De melodische metalcore doet denken aan Northlane op zijn best. De zang in het refrein vult de instrumentatie werkelijk perfect aan. De track gaat echter van de hemel naar de hel wanneer gastvocalist CJ McMahon van Thy Art is Murder langskomt. Zijn enorm ruige geluid brengt de ideale afwisseling in het nummer.

Ook “My Madness” is een van de hoogtepunten. Er lijkt veel emotie in de track te liggen wanneer je het refrein hoort. De gitaarriffs zijn een aantal van de lekkerste die je op “Elements” gaat horen. “I Am Fear” is een uniek nummer, omdat dit de enige song op de plaat is waarop geen clean vocals te horen zijn. Het is een aangenaam harde track en het is jammer dat Caliban nummers met screams en nummers met cleans verder niet afwisselt.

Vanaf hier is het hele album wel fijn luistermateriaal, maar geen enkele track blijft je echt bij. Nummers als “Masquerade“, “The Great Unknown” en “Sleepers Awake” klinken stuk voor stuk prima, maar zijn lastig te onderscheiden. Hetzelfde geldt helaas voor afsluiter “Forsaken Horizon“, dat nog voorafgegaan wordt door een kort instrumentaal intermezzo, genaamd “Dark Shadows“. Dit intermezzo had wellicht beter in het midden van de plaat kunnen staan en “Forsaken Horizon” is dus geen memorabele afsluiter.

Caliban levert de fans in ieder geval kwantiteit. Misschien is veertien tracks een beetje veel met zo weinig afwisseling. “Elements” opende sterk, maar wist het niveau niet constant te houden. Het is absoluut een fijne plaat om te luisteren, ook al slaat de verveling na een tijdje toe. Dit is zeker geen slechte plaat, maar de mannen verleggen hier ook geen grenzen.

Beoordeling: 7/10
Releasedatum: 6 april 2018
Label: Century Media Records

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp: