Sam Andrew, mede-oprichter van Big Brother And The Holding Company, is donderdag op 73-jarige leeftijd overleden. Ook nadat de gitarist de band verliet, werkte hij nog samen met de legendarische leadzangeres Janis Joplin.

Big Brother And The Holding Company was samen met onder meer Jefferson Airplane en The Grateful Dead een van de belangrijkste acts binnen de San Francisco-scene van de jaren zestig. Bassist Peter Albin en gitarist Sam Andrew (op de foto te zien naast Janis Joplin) richtten de psychedelische rockband in 1965 op, een jaar later kwam Joplin erbij. Met deze zangeres brak de verder uit drummer David Getz en gitarist James Gurley bestaande bezetting definitief door met een weergaloos optreden op het Monterey Pop Festival in 1967.

Niet lang daarna verscheen het debuutalbum Big Brother & The Holding Company, dat ondanks de hitsingle Down On Me niet voldeed aan de hoge verwachtingen. Veel beter geslaagd was het deels live opgenomen Cheap Thrills (1968), een ware rockklassieker met onder meer het door Andrew geschreven openingsnummer Combination Of The Two. Het album was een gigantisch succes, maar in hetzelfde jaar besloot Joplin solo te gaan en haar eigen Kozmic Blues Band op te richten.

Terwijl Big Brother And The Holding Company met niet al te veel succes bleef bestaan, vertrok ook Andrew om zich aan te sluiten bij de nieuwe band van Joplin. Kort na haar optreden op Woodstock in 1969 verscheen het solodebuut I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama!, waarop zijn herkenbare gitaarspel ook te horen is. De samenwerking met Joplin bleek van korte duur, want al snel keerde de muzikant terug naar Big Brother And The Holding Company, dat in 1972 stopte.

Veel later in Andrews loopbaan, in 1987, kwam de groep toch weer bij elkaar. Hij startte ook zijn eigen Sam Andrew Band en werkte als ‘music director’ mee aan de musical Love, Janis, uiteraard over de zangeres die zijn band in de jaren zestig zo succesvol had gemaakt.

Volgens een bericht op de Facebookpagina van Big Brother And The Holding Company kreeg Andrew tien weken geleden een hartaanval. Afgelopen donderdag overleed de gitarist op 73-jarige leeftijd. “Hij leefde zijn leven in muziek en kunst en een mooi huwelijk”, schrijft de band. “Beter dan dat kun je het niet krijgen.”