Het is al lange tijd duidelijk dat nieuwe, talentvolle bands niet alleen meer uit Engeland en Amerika komen. In bijvoorbeeld Australië steken in navolging van artiesten als Tame Impala, Courtney Barnett en Matt Corby steeds meer wereldtalenten de kop op. Het Amsterdamse festival London Calling negeert deze tendens niet. De eerste vier namen voor de zomereditie in Paradiso komen dan ook allemaal uit Down Under. Het gaat om Royal Headache, Methyl Ethel, Slum Sociable en Banff.

Royal Headache is al lange tijd bezig met een opmars buiten de landsgrenzen. In eigen land behoren ze al tot de top, mede dankzij hun uitstekende debuutalbum. De muziek laat zich omschrijven als een mengeling van garage en mod, die doet denken aan bands als Small Faces, The Replacements en The Jam. Luister maar eens naar de single ‘My Own Fantasy’ en je weet precies waar we het over hebben.

Het uit Perth afkomstige Methyl Ethel maakt steengoede psychedelische rockliedjes en neemt het publiek graag mee op aangename trip vol heerlijke vibes. In het thuisland worden ze al heel voorzichtig “de nieuwe Tame Impala” genoemd. De potentie is er in ieder geval.

De synthesizers van Slum Sociable produceren lo-fi, triphop en pop. Het duo uit Melbourne gooide vorig jaar hoge ogen op het showcasefestival CMJ in New York en bracht de EP ‘TQ’ uit, waarvan het nummer ‘All Night’ een hit op het internet werd.

Als je het als indieband in Australië wilt maken, kun je maar beter in de speellijst van het radioprogramma Triple J opgenomen worden. Daar zit het bij Banff wel snor. De soulvolle indiepop van deze singer-songwriter komt er dagelijks voorbij. De naam Banff komt van de gelijknamige plaats in Canada, waar Benjamin Forbes zijn eerste liedjes schreef.

Deze lente-editie van London Calling vindt plaats op zaterdag 28 mei in de beide zalen van Paradiso Amsterdam.