Asking Alexandria is sterker dan ooit op “Asking Alexandria”

Het is geen geheim dat Asking Alexandria een behoorlijk heftige periode achter de rug heeft. Het gedoe met verschillende frontmannen en de uiteindelijke terugkeer van Danny Worsnop is de band niet in de koude kleren gaan zitten. De terugkeer van Worsnop betekent duidelijk een nieuw begin voor de band. Dat komt ook terug in de titel van het nieuwe album “Asking Alexandria”. Normaal gesproken zien we vooral beginnende bands die een album naar zichzelf vernoemen. In dit geval doet veteraan Asking Alexandria dat wel.

Het album opent met “Alone In a Room”. Een nummer dat je de eerste keer niet meteen geweldig zult vinden. Het is namelijk een nieuwe stijl die de band aanneemt. Een stijl die wat meer poppy is en eigenlijk mee gaat met de huidige tijd. Iets minder in de niche van de harde metal, maar wat toegangbare tonen die in de coupletten worden voorzien van halve raplyrics. Dit maakt het overigens geen slecht nummer.

Het is duidelijk dat Asking Alexandria iets te zeggen heeft en dat hij doorgaat op een manier die bij de huidige band past. Vooral wanneer de bridge wordt opgebouwd door herhalende stemmen en een opzwellende drum is het duidelijk: Asking Alexandria is terug. Gooi daar een heerlijke schreeuw van Worsnop door en het geheel vormt een prima opener.

Op “Asking Alexandria” staan stuk voor stuk heerlijke nummers. Neem bijvoorbeeld “I Am One”. Dreunende gitaarriffs stuwen het nummer voort en je verwacht de stilte vlak voor het refrein niet. Daarmee laat de band zien dat er nog steeds vernieuwing mogelijk is in het drukbevolkte metalgenre.

Een minder geslaagd experiment is “Empire”, waar rapper Bingx een gastrol mag vervullen. Het is duidelijk dat Asking Alexandria met dit nummer een nieuw publiek wil bereiken. Helaas pakt dit niet goed uit. Wanneer je een vocalist als Worsnop in de gelederen hebt, is het overbodig om gebruik te maken van een gastoptreden die een ander publiek moet aanspreken. Zonder “Empire” was het album niet zwakker geweest en wellicht zelfs beter dan met dit nummer.

Dat neemt niet weg dat de terugkeer van Worsnop een geweldige boost is voor Asking Alexandria. Het album weet te overtuigen en laat duidelijk zien dat de vernieuwde band nog jaren door kan gaan met het maken van nieuwe muziek. De vernieuwing die deze band brengt is bewonderenswaardig, al geldt dat niet voor het gastoptreden van Bingx.

Beoordeling: 9/10
Releasedatum: 15 december 2017
Label: Sumerian Records